Polițistul care nu a sesizat dispariția lui Avraham Morgenstern, afaceristul preferat al lui Radu Mazăre, este cercetat de DNA

Omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat definitiv la opt ani de închisoare evaziune fiscală, a dispărut și cu ajutorul polițistului care îl supraveghea, așa bănuiesc procurorii.

Avraham Morgenstern a dispărut deşi se afla sub control judiciar. Supravegherea sa a fost repartizată unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare. Acesta nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi despre încălcarea obligaţiei de a se prezenta la Poliţie. Avraham Morgenstern a fost condamnat la sfârșitul săptămânii la o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru evaziune fiscală și la plata unui prejudiciu de zece milioane de lei.

Corpul de Control al MAI a sesizat DNA în cazul poliţistului, suspectat de favorizarea făptuitorului. În 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

Dosarul de supraveghere a omului de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi dispărut deşi se afla sub control judiciar, a fost repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare, care nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi despre încălcarea obligaţiei de a se prezenta la Poliţie.

Ce spune șeful Poliției Capitalei

Șeful Poliției Capitalei, chestorul Marius Voicu, a anunțat vineri că șeful și adjunctul Secției 6 Poliție au fost trecuți pe funcții inferioare, în urma anchete desfășurate după dispariția omului de afaceri Avraham Morgenstern, aflat sub control judiciar.

„La nivel administrativ, doi ofițeri cu funcții de conducere, șeful și adjunctul Secției 6, au fost trecuți pe funcții inferioare. De asemenea, există o sesizare către o unitate de Parchet pentru ca sub coordonarea sau ancheta efectivă a unui procuror să se stabilească gradul de vinovăție și de ce anume se face vinovat un polițist sau altul”, a declarat Marius Voicu, într-o conferință de presă.

A fost sesizat DNA-ul

Corpul de Control al MAI a sesizat DNA în cazul poliţistului, suspectat de favorizarea făptuitorului. În 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

Potrivit MAI, în iunie 2017, MAI, IGPR şi Poliţia Capitalei au fost sesizate de către DNA despre situaţia inculpatului Avraham Morgenstern, mai precis în legătură cu modul în care s-a desfăşurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanţa de judecată ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a făcut verificări constatând că punerea în aplicare a acestor măsuri aparţinea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist al Compartimentului de supravegheri judiciare. În urma verificărilor, a reieşit că între 9 decembrie 2016 şi 8 mai.2017 Morgenstern a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la poliţie, ultima prezenţă fiind cea din 8 mai.

„De asemenea, s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie. Înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30 mai 2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15 mai 2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit documentului citat, Corpul de Control al MAI a constatat în cazul poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului, înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here