Percheziții în patru județe și în Capitală într-un dosar de evaziune fiscală cu produse IT

Agrodelta Sireasa gradații de merit

Evaziune fiscală. Poliţiştii bucureşteni fac, de astăzi dimineață, zece percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Brăila şi Bacău într-un dosar de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul „comercializării de produse IT”. Prejudiciul adus bugetului de stat fiind de 14 milioane de lei, iar suma ce formează obiectul spălării banilor depăşeşte zece milioane de lei.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei Capitalei, luni dimineaţă, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pun în aplicare zece mandate de percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Giurgiu, Brăila şi Bacău la locuinţele şi sediile sociale ale mai multor persoane fizice şi juridice implicate în săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălarea banilor în domeniul ” comercializării de produse IT”.

Cele zece persoane vizate vor fi conduse pentru audieri la sediul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 5.

Cauza

Anchetatorii susţin că în cursul anului 2010 reprezentanţii unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate “comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului” au înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi au declarat organelor fiscale, în mod repetat, achiziţii fictive de bunuri, de aproximativ 46 de milioane de lei de la societăţi cu comportament de tip “fantomă”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând bugetului de stat un prejudiciu de circa 14 milioane de lei reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozit pe profit.

În scopul ascunderii provenienţei ilicite a sumelor provenind din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, reprezentanţii societăţii comerciale având ca obiect de activitate „comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului”  au transferat în mod succesiv suma totală de aproximativ 10.400.000 lei, reprezentând „contravaloarea” achiziţiilor fictive sus-menţionate, în conturile societăţilor comerciale cu comportament de tip „fantomă”, de unde sumele au fost divizate şi retransferate  în conturile unor societăţi “off-shore”.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat estimat la acest moment este de 14 milioane de lei, iar suma ce formează obiectul procesului de „spălare a banilor” este în cuantum de aproximativ 10.400.000 lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here