Paul Stănescu vrea Coloana Infinitului în fața Palatului Parlamentului. Primăria Târgu Jiu se opune

Coloana Infinitului

Vicepremierul Paul Stănescu vrea să amplaseze în fața Palatului Parlamentului o copie după Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși, idee care nu este agreată de Primăria Târgu jiu.

Unicitatea sculpturii este un criteriu de bază şi în încercarea de a include capodopera în patrimoniul mondial al UNESCO.

Sculptorul care propune clona după Coloana Infinitului vrea să o facă şi din alt material şi mult mai înaltă: 52 de metri, aproape de două ori mai mare decât originalul. Vicepremierul social-democrat Paul Stănescu este încântat de idee: ”Coloana Infinitului merită să fie un simbol al Capitalei noastre, am vorbit cu primarul general”. Specialiștii nu sunt însă de aceeași părere. ”Ar fi o inepţie treaba aceasta şi o degradare a numelui lui Brâncuşi şi a operei lui, ducând-o în altă parte”, spune Ion Mocioi, critic de artă, citat de Digi24.

Coloana Infinitului are aproape 30 de metri înălţime şi este constituită din 16 module. Alături de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, face parte dintr-un ansamblu ridicat în cinstea soldaţilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial. Primăria Bucureştiului a cerut autorităţilor de la Târgu Jiu aprobare pentru a copia capodopera, dar răspunsul a fost ferm.

”Niciodată nu vom permite ca această operă să fie clonată. Iniţiatorii acestor proiecte cred că ar trebui să arate că au geniu şi ei şi talent şi să creeze ceva, nu să copieze după alţi artişti”, spune Adrian Tudor, viceprimarul oraşului Târgu Jiu.

12.000 de turişti au venit la Târgu Jiu în ultimul an să admire sculpturile lui Brâncuşi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here