Ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva. Mesajul postat de la Iași de primarul Gabriela Firea

În fiecare an, pe 14 octombrie, credincioșii ortodocși o prăznuiesc pe Sfânta Parascheva. La Iași, peste 40.000 de pelerini și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă la o coadă de aproximativ cinci kilometri, în frig, pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Întâi Mucenițe Tecla, care au fost aduse de la mănăstirea Neamț.

Din cauza frigului, a oboselii și a foamei, în cursul nopții 100 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Județean de Ambulanță, Crucea Roșie sau SMURD. Alte 14 persoane au avut nevoie de asistență medicală specializată, motiv pentru care au fost duse la spital.

Cei mai mulți dintre pelerini stau la coadă încă de vineri, special pentru a se închina sâmbătă, de hramul Cuvioasei Parascheva, la racla sfintei, precum și la racla Muceniței Tecla. Moaștele celor două sfinte sunt depuse într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

„Azi e zi de mare sărbătoare creștin-ortodoxă : Ziua Sfintei Preacuvioasei Maici Parascheva, ocrotitoarea familiilor. Ne bucurăm că și anul acesta Sfântă ne-a ajutat că cel mai mare grup de pelerini să plece spre Iași din orașul Voluntari, jud Ilfov. Lor li s-au alăturat întru rugăciune credincioși din București, Pantelimon, Petrachioaia, Stefanesti și alte localități ilfovene. Sfântă Parascheva să ne apere pe toți de toată greaua încercare”, a scris pe Facebook primarul general Gabriela Firea.

Sâmbătă, în Catedrala Mitropolitană din Iași va avea loc Slujba Sfintei Liturghii oficiată special de Sfânta Parascheva. Ceremonialul religios se va desfășura în curtea Catedralei Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creștinii ortodocși sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din țară.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă și sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea, într-o familie de neam bun și cu credință în Dumnezeu. Ea a primit o creștere aleasă și educație religioasă.

Pe când avea 15 ani, aflându-se într-o biserică, a auzit cuvântul evanghelic „Cine va vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie”. Profund marcată, a ieșit din biserică, și-a împărțit hainele săracilor și s-a hotărât să-și dedice viața lui Hristos. Astfel, a intrat într-o mănăstire de fecioare din orașul Ieracleea Pontului.

Petrecând cinci ani în acea mănăstire, s-a dus apoi să viziteze mormântul Domnului, din Ierusalim, unde a rămas într-o mică așezare de călugărițe pustnice de pe Valea Iordanului. La 25 de ani s-a reîntors în locurile natale și a locuit încă doi ani în biserica satului, după care a trecut la cele veșnice.

Câțiva ani mai târziu, în urma unor minuni petrecute la mormântul ei, moaștele sale au fost găsite întregi și neputrezite, fiind depuse în biserica Sfinților Apostoli din satul Epivat, pentru închinare și cinstire. Acolo au stat timp de 175 de ani. În anul 1223, țarul Ioan Asan al II-lea a strămutat moaștele Sfintei Parascheva la Tîrnovo, în Bulgaria, în catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.