Opt primari au rămas fără mandate după ce au schimbat partidul înainte de alegeri

Alegeri locale 2020

Opt primari şi 19 consilieri locali din Prahova au rămas fără mandate înainte de încetarea la termen a acestora, din cauză că au trecut de la o formaţiune politică la alta, înainte de alegeri.

Prefectul județului Prahova a emis ordinele de încetare a mandatelor înainte de expirarea duratei normale, ca urmare a înscrierii în alte partide față de cele pentru care au candidat și au fost votați la alegerile locale din 2016, pentru primarii unităților administrativ teritoriale (UAT) Bănești și Ciorani. Dispozițiile au fost deja comunicate celor în cauză.

Astfel de decizii au fost luate și pentru edilii UAT-urilor: Băicoi, Mizil, Bărcănești, Iordăcheanu, Provița de Sus și Păulești, precum și pentru doi consilieri județeni și 19 consilieri locali: Mizil (5), Albești Paleologu (3), Măgurele (3), Scorțeni (2), Iordăcheanu (4) și Posești (2).

Ordinele au fost emise în baza prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, coroborate cu prevederile Legii nr.14/2003 – Legea partidelor politice, republicată.

Conform legislației în vigoare, în situația în care mandatul primarului ales la alegerile locale din anul 2016 a încetat înainte de termen, atribuțiile acestuia sunt preluate de către viceprimarul ales, care devine viceprimar cu atribuții de primar.

„Până la această dată, prefectul județului Prahova, domnul Cristian Ionescu, nu a emis niciun ordin privind încetarea de drept, înainte de termen, a mandatelor primarilor UAT-urilor Podenii Noi și Măgureni, ca urmare a înscrierii acestora pe listele altor partide față de cele pentru care au candidat și au fost aleși la scrutinul precedent. Situația celor doi este tergiversată de către persoanele cu atribuții de secretar general în cadrul UAT-urilor Podenii Noi și Măgureni, prin neîntocmirea unui referat constatator obligatoriu, așa cum prevede Codul Administrativ. Ca urmare a acestui fapt, domnul prefect Cristian Ionescu va sesiza Comisia de disciplină a secretarilor generali ai UAT-urilor în vederea analizei situației menționate și luarea măsurilor legale care se impun pentru persoanele cu atribuții de secretar general din cele două unități administrativ teritoriale”, se precizează într-un coomunicat de presă al Prefecturii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here