Reprezentanții Consiliului Județean Mureș avertizează că centrul istoric al Sighișoarei riscă să fie exclus de pe lista siturilor UNESCO, din cauză că imobilele sunt restaurate fără avize și prin tehnici incorecte, iar lucrările au loc ”cu distrugeri iremediabile, irecuperabile și ireversibile”.
Arhitectul-șef al județului, Răzvan Șipoș din cadrul Consiliului Județean Mureș, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că există ”îngrijorări îndreptățite” legate de ”posibilitatea menținerii” municipiului Sighișoara pe lista siturilor UNESCO, din cauza neregulilor constatate la capitolul disciplină în construcții.
Șipoș a spus că a descoperit o serie de nereguli începând de anul trecut, de când a preluat responsabilitățile de arhitect șef al Sighișoarei pentru că postul a rămas vacant în iunie.
”Problema cea mai gravă este că se construiește neautorizat și fără avizul Ministerului Culturii. Faptul că se montează ferestre de tip termopan este cea mai mică problemă, grav este că se lucrează fără respectarea normelor de restaurare, cu distrugeri iremediabile, irecuperabile și ireversibile. Există o disciplină în construcții care este scăpată de sub control și pierderile pot fi imense. Incapacitatea adminsitrației ridică semne de întrebare dacă acest sit își păstrează autencicitatea pentru care a fost introdus pe lista UNESCO, pentru că riscă să fie exclus”, a spus arhitectul-șef.
Conform acestuia, multe lucrări executate la imobile monumente istorice nu sunt autorizate, iar altele pentru care s-au obținut documente legale nu sunt restaurate cu respectarea proiectelor.
Cetățeanul TV