Mihai Chirica îi atrage atenţia lui Sorin Grindeanu că riscăm infringementul din cauza centurii Iaşiului

referendum pentru unirea cu Republica Moldova

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, i-a trimis joi o adresă premierului Sorin Grindeanu pentru a-i atrage atenţia că din cauza unor vicii de comunicare între autorităţile locale şi centrale, în ceea ce priveşte şoseaua de centură a oraşului, România riscă să intre în procedură de infringement pe mediu.

Mihai Chirica a declarat că Ministerul Transporturilor a transmis Primăriei Iaşi că există intenţia construirii şoselei de centură, iar senatorului Victorel Lupu i s-a transmis că sunt „zero alocări” pentru aceast obiectiv. Pentru a lămuri situaţia, primarul Iaşiului i-a scris premierului Sorin Grindeanu.

„Avertizăm asupra existenţei unei anomalii. Această anomalie reprezintă, din punctul meu de vedere, nişte vicii de comunicare. Ministerul Transporturilor comunică unor instituţii, cum ar fi şi Primăria Iaşi, că există intenţia construirii şoselei de centură. Mă refer la şoseaua de pe partea de Sud a oraşului, respectiv ieşirea spre vama Albiţa. Pe de altă parte, am văzut că îi comunică senatorului Victorel Lupu ca sunt zero alocări faţă de acest obiectiv”, a declarat Mihai Chirica.

Primarul a explicat că, din corespondenţa purtată până acum cu Ministerul Transporturilor, reiese că există credite de angajament pentru acest proiect de infrastructură, în valoare de peste 150 milioane de lei. „Toate aceste credite de angajament sunt prevăzute pentru lucrări pentru şoseaua de centură Sud şi nu pentru altă categorie de cheltuieli. De asemenea, toatã lumea ştie, s-a discutat şi se va mai discuta pentru că e o chestiune foarte importantă, despre nivelul de poluare în oraşele mari. Aici avem în vedere Bucureşti, Braşov şi Iaşi, unde România este în situaţia aplicării unei proceduri de infringement cu penalităţi pecuniare foarte mari (…) care trebuie plătite către Comisia Europeană, ceea ce ar duce la un punctaj negativ în balanţa economică a statului român”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Acesta susţine că, deşi Garda Naţională de Mediu recomandă devierea sau restricţionarea traficului greu prin municipiul Iaşi, cei de la CNAIR se opun construirii şoselei de centură pentru partea sudică a Iaşului. „Ceea ce nu înţeleg este că în condiţiile în care Garda Naţională de Mediu recomandă aproape imperativ, iar municipiul este de acord, ca traficul greu să fie deviat, restricţionat sau chiar interzis în municipiul Iaşi, CNADR vine şi spune <<nu suntem de acord cu niciuna din aceste măsuri>>. Deci, Garda Naţională de Mediu răspunde cerinţei Ministerului Mediului şi cere aplicarea unui plan de măsuri care să ducă la scăderea nivelului de poluare a aerului în municipiul Iaşi, mare parte provenind din poluarea prin traficul greu, dar Ministerul Transporturilor prin CNADR se opune acestui lucru. În această situaţie, municipalitatea nu îşi poate asuma niciun fel de răspundere asupra aplicării unei proceduri de infringement”, a mai spus primarul Iaşiului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here