Mașinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România. Primarul Iașiului a elaborat un proiect în acest sens

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a anunțat că a elaborat un proiect care interzice înmatricularea în România a vehiculelor sub norma de poluare Euro 4. Proiectul va fi înaintat parlamentarilor de Iași, Camerei Deputaților și Senatului, Guvernului și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Proiectul legislativ prezentat de Chirica cuprinde trei articole:

  • Art. 1. Se interzice înmatricularea în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4.
  • Art. 2. Interdicția nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie și vehiculelor utilizate de către instituțiile de intervenție și apărare, așa cum sunt prevăzute de lege.
  • Art.3. În termen de 30 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Guvernul va aproba prin hotărâre modificările și completările corespunzătoare ale actelor normative incidente.

”Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice. Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct”, a afirmat primarul Mihai Chirica. „A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europă mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice”, a explicat primarul Mihai Chirica, pentru Agerpres.

Mihai Chirica a spus că iniţiativa are ca exemplu alte state europene unde circulaţia vehiculelor poluante a fost interzisă sau s-au majorat taxele.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here