Marian Oprișan primește de la Guvern 4,2 milioane de euro pentru Centenarul Primului Război Mondial

Marian Oprișan huiduit Marian Oprişan vrea congres Marian Oprișan despre Laura Codruța Kovesi

Guvernul a alocat 19,3 milioane de lei (4,2 milioane de euro) pentru autorităţile locale din judeţul Vrancea, pentru a organiza în vara acestui an Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică.

Potrivit hotărârii, Guvernul a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2017 cu suma de 19.361.000 lei, care vor fi alocate judeţului Vrancea în vederea acoperirii cheltuielilor ocazionate de organizarea evenimentului Centenarul Primului Război Mondial – Vrancea eroică – Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz. Acţiunile vor fi coordonate de Consiliul Judeţean Vrancea, condus de Marian Oprișan.

Banii vor fi folosiţi pentru manifestări şi acţiuni comemorative, ştiinţifice şi cultural-artistice. În Vrancea va fi organizată o expoziţie fotografică, o gală de film, concursuri şi alte acţiuni, care vor costa aproximativ 3,7 milioane de lei.

O altă parte a banilor va fi folosită pentru acţiuni de restaurare, reabilitare şi conservare a monumentelor, precum ansamblul Statuia Victoriei de la Tişiţa – Mărăşeşti, reabilitarea şi amenajarea parcului Joffre, din Mărăşeşti, şi refacerea marcajelor bătăliilor de pe teritoriul judeţului realizate după Primul Război Mondial. Aceste cheltuieli se ridică la 1,8 milioane de lei.

Restul banilor, 13,8 milioane de lei, va fi folosit pentru „lucrări de interes public”, potrivit hotărârii. Astfel, se vor face lucrări pentru realizarea unui pod armat pentru pârâul Alba, în satul Răcoasa, de 4,8 milioane de lei, lucrări de întreţinere şi asfaltare a DJ 205I, de două milioane de lei, lucrări de construcție a unui pod peste pârâul Dragomira, la Soveja, în valoare de patru milioane de lei, şi înființarea unui Parc al Memoriei Naţionale, „Stejarii României- 100 de ani de istorie şi demnitate”, cu 335.000 de puieţi de stejar, în valoare de trei milioane dlei.

Organizarea manifestaţiilor a fost aprobată de Guvern în luna septembrie, sub egida acţiunilor dedicate Centenarului Primului Război Mondial, până în 2019, dar nu erau prevăzute şi sumele necesare. Preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, a cerut aceşti bani de la Guvern în luna iunie, hotărârea fiind însă aprobată abia acum.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here