Lipsă de medici de urgenţă la Spitalul Judeţean Timişoara

FOTO: valelopardo/Pixabay.com
FOTO: valelopardo/Pixabay.com

Deficit de medici de urgenţă la Spitalul Judeţean Timişoara, în procent de 30 – 35 %, a declarat  dr. Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timiş.

Acesta susține că în ultimul referat făcut a consemnat că este nevoie de minim 3 medici şi 6 asistente. Lipsa medicilor de urgenţă este o problema  cronică în sistem, susţine Mihai Grecu. Una dintre cauze este epuizarea fizică şi psihică pe care o presupune această meserie, medicina de urgenţă fiind o specialitate grea,a subliniat Mihai Grecu. Potrivit estimărilor preşedintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, necesarul de urgentişti se situează între 300 şi 500 doar pentru spitale, fără a lua în calcul serviciile de ambulanţă, potrivit g4media.ro.

„Depinde cu ce ne comparăm, dacă ne comparăm cu alte spitale din ţară sau cu spitale judeţene sau cu spitale municipale, este evident că stăm mai bine. Problema este dacă ne comparăm cu un standard de care am avea nevoie, fără îndoială, şi noi suntem în suferinţă. Avem un deficit măcar de 30 – 35% de medici în unitatea de primiri urgenţe. Ultimul referat pe care l-am făcut în legătură cu nevoia de personal avea în vedere încă cel puţin 3 medici şi 6 asistenţi, pentru că nu discutăm doar despre partea de medici, ci şi despre partea de asistenţi medicali care fac împreună cu medicii o echipă.

Nu s-a ajuns aşa acum, situaţia este una cronică, trenează de mai mult timp şi practic, din când în când, se acutizează. În niciun caz nu am ajuns vreodată la un status satisfăcător din punctul ăsta de vedere. Medicina de urgenţă este o specialitate grea. Este o specialitate în care se intră poate cu mirajul cazurilor grave, al activităţii de prespital, fie terestru, fie prespital aerian.

Există multe lucruri atractive în medicina de urgenţă. Doar că atunci când începi să lucrezi efectiv şi vezi că practic partea asta spectaculoasă care îţi oferă satisfacţii este undeva la 30% din activitatea pe care tu o faci. Iar restul este o activitate de rutină, care te macină, de probleme administrative, de probleme pe care le ai fie cu pacienţii, fie cu aparţinătorii, fie cu colegii din spital când încerci să rezolvi un caz, asta demoralizează şi există o rată de abandon în specialitate, dintre tinerii colegi medici rezidenţi care iau specialitatea, o bună parte renunţă sau îşi schimbă specialitatea pentru că nu fac faţă unei astfel de presiuni”, a explicat medicul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.