Liberalii și-au stabilit prioritățile pentru administrația locală. „PNL este partidul primarilor”

PNL

În timp ce pesediștii erau la Mamaia, liberalii au stabilit sâmbătă la Neptun ca în sesiunea legislativă din această toamnă să promoveze şi să susţină cinci legi pentru administraţia locală.

”PNL este partidul primarilor şi îşi propune să ajute primarii în ceea ce priveşte o autonomie locală clară şi debirocratizare la nivel local (…) Avem două propuneri legislative de susţinere a veniturilor la bugetul local. Prima se referă la creşterea cotelor din impozitul pe venit de la 41,5% la 44,5% pentru primării şi de la 11,25% la 13,25% la nivelul consiliilor judeţene. Dacă acest proiect devine lege fiecare judeţ din România obţine venituri proprii în medie de trei-patru sute de miliarde de lei vechi, adică echivalentul investiţiilor pe care un consiliu judeţean le face în drumurile judeţene pe parcursul unui an”, a declarat vicepreşedintele PNL Florin Roman, la finalul reuniunii de la Neptun.

O altă propunere a liberalilor vizează rămânerea a 80% din redevenţe la nivel local ”pentru repararea şi întreţinerea căilor de acces”. ”Trebuie modificată legea Curţii de Conturi pentru ca cei de la Curtea de Conturi să facă ceea ce trebuie ca să verifice legalitatea, şi nu oportunitatea. Nicăieri în lume nu se poate intra peste decizia administrativă a unui consiliu local sau consiliu judeţean liber ales de cetăţeni. Curtea de Conturi trebuie să verifice legalitatea proiectelor pe care le gândesc consilierii locali şi judeţeni”, a anunţat Roman cel de-al treilea proiect al PNL pentru administraţia locală.

Alte două proiecte vizează trecerea clădirilor părăsite, aflate în proprietatea Ministerului Apărării şi a AVAS, în proprietatea primăriilor sau a consiliilor judeţene pentru a putea fi reabilitate pe bani europeni. ”Încercăm să îndepărtăm acele aberaţii. La ora actuală o primărie care lucrează la un sistem de alimentare cu apă, de canalizare, care are nevoie de avize, de relocarea unor utilităţi plăteşte sume importante unor alte instituţii ale statului, adică plăteşte avize la inspecţia în construcţii, la apele române, la alte organisme care ţin de organismul român şi practic prin proiectul pe care îl pregătim ne propunem să acordăm primăriilor şi consiliilor judeţene o dispensă, o scutire. Pentru primării şi consiliile judeţene este anormal ca acestea să fie taxate de către statul român pentru lucrările de utilitate publică”, a mai spus Florin Roman.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.