Legumele, fructele şi carnea de porc, alimentele care s-au scumpit cel mai mult în luna ianuarie

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că legumele, fructele şi carnea de porc sunt alimenetele care s-au scumpit cel mai mult în ianuarie. De asemenea, în sectorul serviciilor tarifele în transportul aerian au crescut cu 50,3%.

Comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în ianuarie preţul legumelor şi al conservelor de legume a urcat cu 3%, cel al fructelor proaspete cu 2,81%, în timp ce carnea de porc a fost mai scumpă cu 1,78%. În prima lună a acestui an niciun produs alimentar nu s-a ieftinit. Creşterile de preţuri în sectorul mărfurilor alimentare au fost de 0,41%.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, pe partea de servicii, în afară de transportul aerian, care a cunoscut o creştere semnificativă de preţ, scumpiri au fost consemnate şi în cazul serviciilor poştale, care au avut tarife în creştere cu 7,40%, şi al transportului interurban, cu un plus de 1,44%. Scăderi de tarife au fost consemnate la telefonie – minus 0,6%. În ansamblu, serviciile au fost mai scumpe cu 0,43% în ianuarie 2020.

În ceea ce priveşte sectorul mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul şi ţigările, cu 1,63%, în timp ce preţul combustibililor a scăzut cu 2,1%. Pe total mărfuri nealimentare, preţurile au crescut cu 0,02% în ianuarie faţă de decembrie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.