Iohannis: Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai se vor deschide saloanele de coafură și cabinetele stomatologice

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că starea de urgență nu va fi prelungită. Șeful statului a anunțat că din data de 15 mai vom intra în stare de alertă, acesta subliniind faptul că vor fi deschise saloanele de îngrijire personală, coafură, frizerie, cabinetele stomatologice și muzeele. Relaxarea nu se va aplica în localitățile aflate în carantină

„14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai vom intra în stare de alertă. Situația nu s-a îmbunătățit încă, deci nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și suntem în normalitate. (…)Din 15 mai vom avea la dispoziție saloanele de îngrijire personală – coafură, frizerie. Din 15 mai se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate se vor deschide în condiții speciale de distanțare socială. Măștile vor obligatorii în spații publice închise, în mijloace de transport în comun. Relaxarea nu se va aplica în localitățile aflate în carantină”, a declarat președintele Iohannis.

Stare de alertă din 15 mai

Președintele Iohannis a subliniat că, din 15 mai, relaxarea se va face pas cu pas și fiecare pas va dura două săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni la începutul lunii iunie. Măsurile de relaxare nu se aplică, însă, în localitățile care sunt în carantină. 

Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Sunt câteva excepții. Este voie să se plece pentru probleme medicale, în interes de serviciu, pentru sport individual. Deci sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Un aspect important. Sportivii de persformanță vor putea în condiții speciale să înceapă cantonamentele dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioada destul de lungă. Pentru amatori nu se deschid bazele sportive”, a declarat Iohannis.

Iohannis: ”Codul administrativ paralel al UDMR prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal” 

„În final vreau să menționez o temă, chestiunea care ține de autonomia Ținutului Secuiesc. Am făcut atunci niște afirmații. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi respect. Marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici. Problema pe care o am este cu politicienii, în special din PSD care au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc. Este surprinzător și supărător. 

Au încercat să se scoată și după scurt timp au picat legislația în Senat. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă chestiune a UDMR, un cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod introdus de UDMR prevede obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta, PSD nu poate să spună că nu a știut. Pentru că a trecut prin comisiile Senatului unde membrii PSD au votat pentru.  Acum, probabil după ce am arătat public vor găsi o formă să voteze și împotriva acestei legi. Nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD e în situația de a promova anumite legi care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc ori așa ceva e pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a încheiat șeful statului.

Știre în curs de actualizare

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here