Investiție inutilă la APDM Galați. Un terminal de pasageri nu poate fi folosit din cauza unor erori din construcție

Caz incredibil la Administraţia Porturilor Dunării Maritime. Un  terminal de pasageri de un milion de euro, realizat special pentru spaţiul Schengen, este nefolosit din anul 2011, din cauza unor erori tehnice din construcție. Deși nu poate fi folosit, APDM Galați alocă lunar bani publici pentru întreținerea și paza lui.

Terminalul a fost construit de compania Navrom în anul 2011 și este prevăzut cu sisteme moderne de intrare şi ieşire a pasagerilor UE şi non UE, cu spaţii de verificare a documentelor. De curând, actuala conducere a Administraţiei Porturilor Dunării Maritime a aflat că terminalul nu va putea niciodată fi folosit deoarece are grave erori de construcție. În mod suspect, aceste erori nu au fost observate de nimeni până acum.

„Dn păcate, el are niște erori din partea de proiectare și execuție. La momentul actual, nu ar putea fi folosit nici dacă am intra în spațiul Schengen întrucât bordul pe care îl are la dispoziție este mai înalt decât bordul liber cu care vin navele de croazieră sau obișnuiesc să vină navele de croazieră pe Dunăre. Totodată, și anumite părți de rețele sunt amplasate pe bord greșit. (…) A fost construit eronat, din punct de vedere tehnic nu poate fi folosit”, a declarat Alexandru Șerban, directorul APDM Galați.

Despre investiția inutilă de un milion de euro, din fața sediului APDM Galați, a aflat și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, care s-a aflat marți la Galați pentru lansarea proiectului de modernizare a Danei 32 din Port Docuri. „Sincer, eu, personal, este prima dată când aud de acest subiect. O să verificăm și o să vedem, dacă este nevoie și cineva a greșit. Presupun că la proiectare s-a produs o eroare. O să vedem dacă sunt măsuri de luat. Dar obiectul indiferent cum este trebuie pus în folosință, fie dat către privat, fie la nivelul APDM să se gândească o utilizare”, a declarat Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Întrucât nu va putea fi folosit niciodată ca terminal de pasageri, conducerea APDM a anunțat că vrea să-l închirieze. Automat, va fi schimbată destinația acestuia.

„Noi am reușit să eficientizăm cheltuielile pe care le avem cu acest terminal de pasageri. Practic, asigurăm mentenanța lui cu oameni care asigură deja mentenanța pentru alte pontoane sau alte nave pe care compania le are în subordine. Paza este, de asemenea, la comun. Nu avem oameni dedicați strict pentru el. Urmează să căutăm o variantă prin care să-l închiriem, astfel încât să eliminăm total costurile pe care acestea le generează anual”, spune directorul APDM Galați.

Între timp, așteptăm raportul anchetei efectuate de reprezentanții Ministerului Transporturilor pentru a afla cine este vinovat pentru investiția inutilă de un milion de euro de la APDM Galați.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here