Înalta Curte continuă audierea fostului primar din Slatina Darius Vâlcov, strategul lui Liviu Dragnea

dosarul publicării protocolului SRI - Parchetul General

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție continuă miercuri audierea fostului primar din Slatina Darius Vâlcov, într-un dosar în care este judecat pentru trafic de influență și spălarea banilor, în legătură cu acordarea unor contracte companiei Tehnologica Radion.

La ultimul termen al procesului din 4 septembrie, Darius Vâlcov a dezvăluit în sala de judecată că a obținut în anul 2009 de la Vasile Blaga fonduri pentru reabilitarea termică a 50 de blocuri din Slatina, pe vremea când era primar, dezvăluind că acesta l-a pus în legătură cu firma Tehnologica Radion.

„În 2009, la sediul PDL din Modrogan, am fost chemat de Blaga, care era atunci secretar general, în calitatea mea de președinte al PDL Olt. Anterior, avusesem o întâlnire cu domnul Blaga, în calitatea mea de primar al municipiului Slatina, în care îi solicitasem ca orașul să primească fonduri de la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea termică a 50 de blocuri. El mi-a spus că știe că Compania de Apă Olt urmează să scoată la licitație mai multe contracte de reabilitări și extindere a rețelei de apă. Și m-a întrebat: ‘Ai cu cine să le faci?’ I-am spus — Compania de Apă Olt este o asociere între Consiliul Local Olt și opt primării din județ și nu intră în datoria mea să mă ocup de licitații. Fusesem întrebat dacă am un constructor și, dacă nu, are el”, a spus atunci Vâlcov.

El a adăugat că Blaga i-a dat un bilețel cu un număr de telefon și un nume — Berna — și i-a spus că firma respectivă ar îndeplini condițiile pentru a realiza lucrările. De asemenea, Darius Vâlcov a spus că Theodor Berna a încercat să îl mituiască, după care s-a certat în anul 2012 cu Vasile Blaga și apoi a demisionat din partid, deoarece nu a vrut să recepționeze lucrările efectuate de Tehnologica Radion.

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția. Alături de Darius Vâlcov au fost deferiți justiției Lucian Petruț Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitație, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Darius Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecință, Tehnologica Radion a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte, cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, de 78.201.552 lei.

Conform DNA, Theodor Berna și Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here