În 28 de ani de mandat, fostul primar din Caracal a acumulat 1.011 capete de acuzare la DNA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Gheorghe Anghel, care a  fost primar în Caracal nu mai puţin de 28 de ani, dintre care 16 după 1989, s-a ales cu nu mai puţin de 1.011 capete de acuzare într-un dosar trimis în judecată de DNA.

Potrivit DNA, fostul edil a fost deferit justiției pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (1.011 acte materiale).

În același dosar au mai fost trimise în judecată 17 persoane, funcționari publici și reprezentanți ai unor firme, pentru fapte precum constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fals, precum și șase firme.

Procurorii nu au luat la puricat întreaga perioadă în care a condus destinele oraşului, încă din anii 80, ci doar faptele săvârşite în istoria recentă. „În perioada 2009+2012, la nivelul Primăriei Municipiului Caracal și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat, care a avut drept scop obținerea, de către membrii săi și persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, în principal direct din încasările instituției publice, în condiții nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operațiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unității Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei”, se arată în comunicatul DNA.

Primarul nu acţiona singur. Grupul infracțional organizat a fost inițiat de primarul Gheorghe Anghel și de directorul economic al instituției, Maria Tudor. La grup au aderat ulterior funcționari publici aflați în subordinea celor doi și reprezentanți ai unor firme, care au acționat coordonat pentru obținerea de foloase ilicite. „În concret, în perioada menționată anterior, inculpații Anghel Gheorghe și Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie și au semnat ordine de plată în favoarea mai multor societăți comerciale, fără ca aceste plăți să fie în vreun fel justificate de angajamente legale din care să rezulte obligații de plată în sarcina Primăriei Caracal, fără să existe dovada efectivă a recepționării bunurilor plătite și folosirea acestora în interesul instituției, fără să rezulte necesitatea obiectivă a efectuării unor astfel de achiziții și fără ca aceste operațiuni financiare să fie supuse controlului financiar preventiv”, susţin anchetatorii.

Fripturi şi şpriţuri pe banii Primăriei Caracal

Gheorghe Anghel este acuzat că, în calitate de inițiator și lider al grupului infracțional organizat, a acționat în mod concertat alături de ceilalți inculpați pentru obținerea de foloase necuvenite pentru sine și pentru ceilalți, folosind în mod discreționar bugetul local.

„De exemplu, a rezultat că inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discreționar bugetul local, în sensul că a organizat diverse ‘mese de protocol’, fără respectarea prevederilor legale (…) și a achiziționat produse care nu erau necesare instituției publice sau servicii de presă destinate promovării unei imagini favorabile, încălcând flagrant obligațiile stabilite de lege în sarcina sa ca ordonator principal de credite. În acest sens, a dat dispoziții atât direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, să fie plătite sume de bani în special din numerarul casieriei, dar și prin ordine de plată (semnate de el și inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale instituției publice, fără respectarea prevederilor legale și în baza unor înscrisuri care, în cea mai mare parte, nu atestau prestații reale făcute în beneficiul Primăriei sau al municipiului Caracal”, precizează DNA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here