Primăria Brașov introduce impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu nereparate

impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu

Primăria Brașov introduce impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu la care nu au fost reparate fațadele, cu 500%, începând de anul viitor.

Proprietarii au fost notificaţi încă din 2018 că au obligaţia să reabiliteze imobilele ale căror faţade sunt într-o stare stare avansată de degradare.

Notificarea de anul trecut a fost primul pas pentru impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu, iar în perioada următoare urmează să fie constitută o comisie care va propune Consiliului Local Braşov o primă listă cu proprietarii clădirilor cu faţade degradate, în special din centrul istoric al municipiului.

Proprietarii vor primi somaţii, iar dacă nu iau măsuri, vor plăti supraimpozit. „Din comisie vor face parte arhitectul şef al Braşovului, specialişti de la Urbanism şi de la Direcţia Fiscală Braşov, precum şi Poliţia Locală Braşov. (…) Comisia, pe baza inventarului care există în momentul de faţă, va propune Consiliului Local un prim calup de asemenea imobile”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

Mare parte din centrul istoric este deţinut în proprietate de diferite culte, dar şi de firme, iar unele clădiri au o valoare de impozitare foarte mică. „Sunt aceste active, proprietăţi ale unor culte, entităţi, care deţin clădiri de patrimoniu, în general care sunt folosite sub diferite funcţiuni, unele generează profit, dar au o valoare de impozitare zero sau foarte mică, de 1 sau 2 lei, nu putem să mai stăm în această situaţie”, a precizat edilul.

Impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu. Bani în plus la bugetul local

Potrivit primarului, reevaluarea acestor clădiri ar fi un plus şi pentru bugetul local. „Municipiul Braşov sigur ar avea de câştigat pentru că o evaluare a unei clădiri cu o anumită valoare de impozitare, care găzduieşte o anumită locaţie economică sau comercială care generează profit, trebuie adusă la zi, aşa cum un cetăţean care are o locuinţă, un apartament, o casă, cu clădire, curte sau alte anexe, plăteşte impozit la valoarea actualizată”, a explicat Scripcaru.

Pentru clădirile publice, municipalitatea a început deja lucrări de reabilitare. De la anul, se introduce impozitare suplimentară pentru clădirile de patrimoniu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here