IAŞI: A murit unul dintre cei mai renumiți lingviști

Profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, unul dintre cei care au pus bazele şcolii universitare de jurnalism de la Iaşi, a murit la vârsta de 85 de ani.

Lingvist şi cercetător la Institutul de Filologie Română „Alexandru Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, Stelian Dumistrăcel a fost și unul dintre cei mai iubiți şi respectaţi profesori universitari ieșeni, precizează Radio Iași.

El s-a născut la Zvoriștea, judeţul Suceava, la 19 august 1937, iar contribuțiile sale în domeniile dialectologie, fonetică, lexicologie, etimologie, istoria limbii literare și a ideilor culturale rămân borne de referință în cercetarea românească.

A fost coordonatorul echipei de cercetători care a realizat „Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina” – proiect fundamental al Academiei Române.

A fost, de asemenea, profesor și conducător de doctorat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde a susținut cursuri de limba română, de stilistică şi retorică, profesor invitat la Universităţile din Jena şi Heidelberg, profesor titular la Facultatea de Litere a Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi și a predat la Universitatea „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova.

Discursul public

Stelian Dumistrăcel a semnat numeroase lucrări din domeniile sociolingvisticii sau discursului public, de la „Influenţa limbii literare asupra graiurilor dacoromâne”, lucrare apărută în 1978, la „Sate dispărute – sate ameninţate” în 1995 sau „Ancheta dialectală ca formă de comunicare” în 1997.

Printre ultimele sale lucrări sunt „Limbajul publicistic românesc din perspectiva stilurilor funcţionale”, apărut în 2006, „Discursul repetat în textul jurnalistic. Tentaţia instituirii comuniunii fatice prin mass-media”, publicat în acelaşi an.

Distincții precum Premiul „Timotei Cipariu” al Academiei Române și Premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române vorbesc de la sine despre meritele profesionale ale cercetătorului Stelian Dumistrăcel.

A primit titlurile de Doctor Honoris Causa al universităților din Galați și din Bălți (Republica Moldova) și de cetățean de onoare al orașului Iași.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.