Gest emoționant al unui preot: a luminat cu candele un cimitir întreg în noaptea de Înviere

Un preot dintr-un sat din nordul județului Galați, ajutat de doi voluntari, a pus candele aprinse la toate mormintele dintr-un cimitir. Gestul i-a emoționat pe localnici, dar și pe arhiepiscopul Dunării de Jos, care l-a felicitat pe preot.

Imaginile cu cimitirul luminat de candele au fost postate pe Facebook chiar de către preotul paroh din localitatea Moscu, Ionuț Iordache. Preotul le-a mulțumit oamenilor pentru că au respectat ordonanțele militare, impuse din cauza epidemiei de COVID-19, și au rămas acasă în noaptea de Înviere.

Cimitir luminat de un preot și doi voluntari

Preotul a povestit pe Facebook că, în noaptea Învierii, nu a putut merge acasă știind că la mormintele cimitirului din sat nu a fost dusă Lumina sfântă. Astfel că, ajutat de doi voluntari, a mers în cimitir și a aprins câte o candelă la fiecare cruce din cimitir. 

„Cum să nu mă plec până la pământ, în fața dumneavoastră, iubiții și mult prețuiții mei fii și fiice duhovnicești? La Praznicul Învierii de anul acesta ați primit o grea ascultare: să stați departe de Sfânta Liturghie din biserica satului, departe de părintele duhovnicesc, departe de mormintele celor răposați ai noștri și poate cel mai dureros, departe de împărtășirea cu Sfintele Taine. S-au adăugat și altele, la fel de dureroase, dar le-ați primit fără cârtire. (…) Și la învierea aceasta am fost împreună, deși alții ar crede altceva. Credeam că o să fie un praznic trist, dar rugăciunea și nădejdea a alungat întristarea. Am slujit cu aceeași bucurie ca în fiecare an, mulțumind lui Dumnezeu că mi-a dat șansa aceasta de a fi păstorul și îndrumătorul duhovnicesc al unor oameni atât de minunați și de la care nu încetez eu să învăț mereu câte ceva. N-am putut să mă duc acasă fără să nu poposesc jumătate de ceas în cimitir. Era noapte, stelele luminau în jur, dar mai multă lumină era jos, printre morminte. Ore în șir, doi voluntari, oameni extraordinari, au pus la fiecare cruce o candelă și o rugăciune. Ce bucurie că li s-a vestit și lor Învierea! Tăcuți, cei răposați, își odihnesc în morminte trupurile ostenite, bucuroși că și anul acesta au primit Lumina Sfântă. Anul acesta le-am adus noi bucuria știind că va veni și vremea când și nouă ne-o vor aduce alții. Trăim cu credință, sădim speranță, pentru a primi iubire. Iubirea cerului, ce se revarsă din belșug peste fața întregului pământ.
Să aveți sărbători binecuvântate!”, a scris preotul pe Facebook.

Localnicii a primit cu bucurie și emoție vestea că cimitirul a fost luminat în noaptea de Înviere.

„Vă mulțumim părinte, pentru fiecare lumină în parte, sa fi-ți binecuvantați! Ne-ați mângâiat sufletele și anul acesta, și stim cu toții că nu a fost ușor! Multumim!”, a scris un cetățean, pe FB.

”Mulțumim pentru grija păstorească ce o aveți în satul nostru natal. Iar candela aprinsă în seara Învierii la căpătâiul părinților noștri și celor dragi trecuți la cele veșnice, tot respectul și pentru voluntari”, a mai scris o localnică.

Pentru gestul său, preotul a fost felicitat și binecuvântat de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun.

„Dragă Ionuț, mai întâi de toate, Hristos a înviat!  Cum să nu mă unesc sufletește cu tine, după ce am văzut icoana ce a unit prin Lumina Învierii Domnului, Sfântul Altar cu mormântul gol, care în parohia unde slujești cu vrednicie, cimitirul a devenit lumină și ai aprins stelele pe cerul sufletesc al oamenilor. În Lumina Învierii Domnului îți transmit cele mai curate gânduri cu pace și cu bucurie, comuniune și bucurie mai directă, fiule! Hristos a înviat! Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos”, a scris arhiepiscopul, pe FB.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here