Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu s-a ales cu trei noi dosare

Nicuşor Constantinescu despre magistrați Nicuşor Constantinescu

Procurorii DNA Constanţa au început urmărirea penală a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu în alte trei dosare, fiind suspectat de abuz în serviciu.

Nicuşor Constantinescu, care miercuri a fost adus din Penitenciarul Slobozia la sediul DNA Constanţa, a declarat că infracţiunea de abuz în serviciu a fost dezincriminată astfel că el nu ar trebui să fie nici condamnat, nici cercetat pentru astfel de fapte.

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu, Marius Mocanu, a precizat că fostul preşedinte al CJ Constanţa a fost citat la DNA Constanţa pentru a i se prezenta acuzaţiile din alte trei dosare, procurorii aducându-i la cunoştinţă că s-a început urmărirea penală în aceste cazuri şi că el are calitatea de suspect. ”E vorba de dosare ce derivă tot din sesizări ale Curţii de Conturi. E vorba de presupuse fapte de abuz în serviciu, constând în aceea că s-ar fi plătit sume în mod nelegal de către Consiliul Judeţean Constanţa către Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri în vederea realizării unui program de drumuri în judeţul Constanţa şi acordării unei subvenţii”, a declarat avocatul.

Acesta a precizat că două dintre dosare au legătură cu Regia de Drumuri, iar cel de-al treilea se referă la achiziţia şi plata de către CJ a unor servicii de publicitate către firma Combat Press şi că faptele vizate au fost săvârşite în perioada 2010 – 2013. Avocatul a mai precizat că prejudiciul stabilit de către procurorii DNA în aceste dosare este de ordinul zecilor de milioane de lei.

Nicuşor Constantinescu execută, din 29 iunie 2016, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, primită după ce Curtea de Apel Constanţa l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean, a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, pe 29 iulie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

O altă pedeapsă, de şase ani de închisoare, a primit Nicuşor Constantinescu în 27 iunie, la Tribunalul Bucureşti, care l-a găsit vinovat de abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestată şi se judecă la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o soluţie definitivă în acest caz.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia. Nicuşor Constantinescu mai are un dosar la Tribunalul Constanţa, în care este acuzat alături de foşti angajaţi ai Consiliului Judeţean, pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, privind plăţi nelegale din fonduri publice către asociaţii, fundaţii sau cluburi sportive.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa este judecat şi în dosarul privind retrocedările ilegale de plaje din Constanţa, alături de mai mulţi angajaţi ai Primăriei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazăre. Dosarul se judecă din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucureşti şi a avut până în prezent peste 100 de termene.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here