Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu a mai primit opt ani

Nicuşor Constantinescu despre magistrați Nicuşor Constantinescu

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost condamnat vineri la opt ani de închisoare cu executare într-un dosar cu un prejudiciu estimat la peste opt milioane de euro. Decizia nu este definitivă.

Decizia a fost dată vineri de Tribunalul Constanţa, ca primă instanţă, şi poate fi atacată cu apel.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, respectiv la câte doi ani de închisoare pentru trei infracţiunii de conflict de interese. Contopind pedepsele, magistraţii au dispus condamnarea acestuia la opt ani de închisoare cu executare şi cinci ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, între care şi acelea de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Instanţa de judecată a dispus şi condamnarea lui Cristian Zgabercea, fost consilier al lui Nicuşor Constantinescu la data comiterii faptelor. Acesta a fost condamnat, tot cu executare, la patru ani ţi opt luni de închisoare şi cinci ani pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi şi Carmen Florentina Oproiu – pe atunci director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJ Constanţa, şi Marcel Brâncoveanu Părău – la data comiterii faptelor reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, la trei, respectiv doi ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere.

Totodată, magistraţii Tribunalului Constanţa au mai dispus condamnarea Fundaţiei Fantasio Constanţa – pentru infracţiunea de evaziune fiscală, la plata a 7.000 de lei amendă penală şi pedeapsa complementară a dizolvării persoanei juridice, iar a Fundaţiei Thalia – pentru infracţiunea de complicitate la evaziune fiscală, la plata a 5.000 de lei amendă penală şi pedeapsa complementară a afişării extrasului hotărârii de condamnare pe o perioadă de o lună la sediul acesteia.

Instanţa i-a mai obligat pe Constantinescu, Zgabercea şi Oproiu la plata, în solidar, către Judeţul Constanţa, a sumei de 18.399.836 lei, despăgubiri civile, iar pe Zgabercea, Părău, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia la plata, în solidar, a sumei de 152.180 de lei, precum şi la plata obligaţiilor fiscale accesorii potrivit Codului de procedură fiscală, calculate de la momentul producerii prejudiciului şi până la data achitării integrale, către stat.

Totodată, Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat la plata sumei de 1.392 de lei, daune materiale, şi 10.000 de euro, echivalentul în lei la data plăţii, daune morale, către partea civilă Felicia Tăicuţu. În plus, inculpaţii au fost obligaţi la plata următoarelor cheltuieli judiciare către stat: Nicuşor Constantinescu – 8.000 de lei, Cristian Zgabercea – 6.000 de lei, Carmen Florentina Oproiu – 5.000 de lei, Marcel Părău – 4.000 de lei, Fundaţia Thalia – 3.000 de lei, Fundaţia Fantasio – 4.000 de lei, atât din faza de urmărire penală cât şi din faza de judecată. Nicuşor Constantinescu a mai fost obligat la plata sumei de 3.200 de lei, iar Zgabercea şi Oproiu, la câte 1.500 de lei, fiecare, către Judeţul Constanţa, reprezentând cheltuieli ocazionate de judecarea cauzei, reprezentând onorariu apărător ales.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here