Fostul președinte al CJ Constanța Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată în alt dosar

Nicuşor Constantinescu despre magistrați Nicuşor Constantinescu

Nicușor Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost trimis în judecată de DNA într-un nou dosar, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Titi Cenușă, fost arhitect-șef în cadrul CJ Constanța, și Ioan Ichim, administrator al unei firme.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada iulie 2007 – aprilie 2013, Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării unui acord de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică „Documentație cadastrală și înscriere în cartea funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

Procurorii susțin că Nicușor Constantinescu și Titi Cenușă au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate administrată de Ioan Ichim. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a făcut prin efectuarea de către Nicușor Constantinescu în mod coordonat a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de Ioan Ichim pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene, susțin anchetatorii.

Celelalte plăți au fost făcute din bugetul CJ Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care la rândul lor au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale, pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale. Anchetatorii mai arată că lucrările aparent efectuate, „care oricum nu aveau nicio utilitate”, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări fictive.

Toate aceste lucruri s-au produs în condițiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziție publică organizată de CJ Constanța, iar niciuna dintre situațiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condițiile legii, cantitățile și prețurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziționate în baza acordului, indică DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here