VIDEO Explozie urmată de incendiu la Combinatul Azomureș. Locuitorii, avertizați prin RO-Alert

O explozie puternică a avut loc la una dintre instalațiile de producere a amoniacului a combinatului chimic AzoMureș din Târgu Mureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România. Un bărbat în vârstă de 50 de ani a fost rănit.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, în dimineața zilei de 7 iulie 2021, pompierii militari din cadrul ISU Horea al Județului Mureș au fost solicitați să intervină de urgență la Combinatul Azomureș, unde a avut loc o explozie urmată de un incendiu cu flacără deschisă și degajări de fum la stația de amoniac.

„În urma evenimentului a rezultat o victimă cu fractură la membrul superior drept, conștientă, transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu Mureș, pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun.

Pompierii militari au acționat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate și la capetele de țeavă, în sprijinul lor venind și un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situații de urgență care implică substanțe periculoase.

În acest sens, în scopul prevenirii populației din zona limitrofă a operatorului economic a fost transmis un mesaj RO-ALERT, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni. Coloana de sinteză de la instalația de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenție. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanțe periculoase în atmosferă”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

Totodată, în vederea optimizării misiunii de răspuns a fost crescută capacitatea operațională la subunitățile ISU, fiind prealertate și Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene limitrofe.

La locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureș, după cum urmează:- 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă;- 1 autospecială pentru descarcerare;- 1 autospecială CBRN;- 1 autoscară;- 5 ambulanțe SMURD (1 terapie intensivă mobilă cu medic);- 4 ambulanțe SAJ;- 1 punct de comadă mobil;- 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.De asemenea, la misiune a intervenit și Serviciul privat pentru situații de urgență cu 3 autospeciale de stingere.

O echipă de experți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență condusă de adjunctul inspectorului general al IGSU se va deplasa la Târgu Mureș în vederea evaluării tuturor aspectelor strâns legate de prevenirea unor astfel de situații de urgență.


Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here