Directorul TV Neptun: Investiţiile israeliene au cauzat problemele penale ale lui Radu Mazăre

Radu Mazăre este în custodia Poliției Române, Radu Mazăre a fost condamnat închisoare pentru Radu Mazăre
Radu Mazăre este în custodia Poliției Române

Directorul TV Neptun, Sorin Ionescu, a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) că problemele cu legea ale fostului primar al Constanței Radu Mazăre au la bază investiţiile israeliene făcute în Constanţa, pentru că a apelat la firme din Israel în detrimentul fondurilor europene.

„Am considerat că problemele penale ale lui Radu Mazăre se datorează faptului că investiţiile făcute în Constanţa sunt preponderent israeliene. Este o apreciere a mea, subiectivă, în sensul că nu s-a apelat la fonduri UE, ci la firme israeliene”, a declarat Sorin Ionescu în sala de judecată.

Un alt martor audiat vineri, Ioan Michael Hagi, un fost angajat al firmei Shapir, cea care s-a ocupat de construcţia campusului social „Henri Coandă” din Constanţa, a declarat că decizia ca firma să participe la licitaţie a fost luată de firma-mamă din Israel, Shapir 1991. „Acest proiect, campusul social, era cu finanţare de la firma din Israel. Finanţarea de 70% era asigurată de Shapir din Israel, iar din România se primea 30%, cu plata directă”, a afirmat martorul, citat de Mediafax.

Radu Mazăre a fost trmis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de luare de mită şi fals în declaraţii (trei infracţiuni). Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazăre, „cu privire la săvârşirea unei infracţiunilor de complicitate la luare de mită; fals în declaraţii (trei infracţiuni)”, se mai spune în comunicatul DNA. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi omul de afaceri Avraham Morgestern, pentru dare de mită.

Potrivit anchetatorilor, „Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată”.

Astfel, în cursul anului 2011, „omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, informează DNA.

Potrivit procurorilor „din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here