Declarații incendiare ale primarului Sectorului 1 Daniel Tudorache:„Poluarea din București vine de la groapa IRIDEX”

Tudorache

Primarul Daniel Tudorache susține că mare parte din poluarea din București vine de la groapa de gunoi deținută de firma „Iridex”, contrar celor spuse de actualul ministru interimar al Mediului, Costel Alexe.

Într-o declarație pentru PSnews.ro, edilul spune că a cerut intervenția Ministerului Mediului pentru a închide groapa de gunoi din zona de Nord a Capitalei, însă nici până la această dată nu a primit niciun răspuns de la minister. Mai mult, Tudorache îl atacă pe Costel Alexe afirmând că „se pregătește să îi țină în brațe pe cei care administrează groapa Iridex pentru că pe 21 martie expiră contractul cu Bucureștiul.”

„Eu am făcut 2 solicitări în ianuarie pe acest subiect, însă nu am primit niciun răspuns de la Ministerul Mediului. Ce s-a întâmplat după aceste 2 interpelări? Mi-a trimis controlul în primărie, iar acei angajați au zis că au comandă să ne dea amendă, indiferent cât este. (…)Domnul Costel Alexe se pregătește să îi țină în brațe pe cei care administrează groapa Iridex pentru că pe 21 martie expiră contractul cu Bucureștiul. Eu sunt în proces cu această firmă pentru că am spus în repetate rânduri că e depășită capacitatea de depozitare. Domnul ministru ori nu știe…ori nu știe. Lângă groapă este Stericycle, care a fost inițial al lui IRIDEX și l-a vândut acestei firme americane care se ocupă de incinerarea produselor medicale. La groapa IRIDEX se duc numai deșeuri medicale. O mare parte din poluarea din București vine de la groapa IRIDEX. N-am primit nicio vizită a ministrul Mediului la groapa Iridex”, a declarat primarul Daniel Tudorache.

Cine poluează Bucureștiul

În cursul nopții de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen).

Dosar penal după scandalul poluării din Bucureşti

Luni dimineață, la ora 8:00, la stația de lângă Lacul Morii, erau raportate depășiri de 754% peste limita maxim admisă pentru PM2,5-adică de 189 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 25 µg/m³ admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Poluare în Bucureşti. Senzorii au înregistrat depăşiri de 900% în cazul particulelor de praf

La PM10, senzorii înregistrau depășiri de 476% peste limita maxim admisă – adică 238 de micrograme pe metrul cub – față de limita de 50 µg/m³.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat că poluarea provine de la arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov, dar că există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale.

Descinderi ale polițiștilor în București, după poluarea record. Cine sunt vizați

„Avem suspiciuni serioase legate de activități industriale care se desfășoară în Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Din analiza făcută astăzi, rezultă că în județul Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București – 69 și toate acestea desfășoară activități economice care includ procese de ardere”, a explicat Costel Alexe.

Șeful Gărzii de Mediu, Viorel Glăman, a fost demis din funcţia de şef al Gărzii de Mediu Bucureşti, după scandalul iscat de poluarea excesivă din Capitală. De asemenea, conducerea Agenției de Mediu București a fost demisă.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.