De la Primăria Jilava la Penitenciarul Jilava. Primarul Adrian Mladin a fost arestat preventiv

Tribunalul București a decis joi arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului comunei ilfovene Jilava, Adrian Mladin, acuzat de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, astfel încât Adrian Mladin va fi dus în arestul Poliției Capitalei.

În același dosar este cercetat penal Marian Constantin, administratorul unei firme, pentru dare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (79 de acte materiale). Primarul proaspăt reales din Jilava are la activ o condamnare de șapte ani închisoare pentru corupție, primită într-un alt dosar, însă decizia nu este definitivă. El a mai fost arestat preventiv, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, când a fost ales primar al comunei chiar din arest.

Adrian Mladin i-a denunțat în alte dosare pe fostul ministru Cristian David și pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu, Tomiță Neagu. Potrivit DNA, în aprilie 2010, Adrian Mladin s-a înțeles cu Marian Constantin și cu o altă persoană ca aceștia din urmă să înființeze o societate în scopul de a obține contracte publice de la Primăria Jilava.

Procurorii au constatat că, la scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cotă majoritară de participare era Marian Constantin, în iunie 2010, la nivelul comunei Jilava a fost inițiată licitația publică în vederea încheierii acordului cadru denumit „Lucrări de construcții civile — reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi”, cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro. Acordul cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

„Cum societatea nou înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme, al cărei lider să fie însă firma nou înființată. În urma licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Constantin. Ulterior, în baza acordului cadru, în perioada 2010 — 2011, între comuna Jilava prin primar Mladin și asocierea de firme reprezentată de Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de aproximativ 3,3 milioane lei, 2,6 milioane lei, 1,4 milioane lei și, respectiv, 1,1 milioane lei”, susțin procurorii.

DNA menționează că, în ianuarie 2011, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de ofertă, pentru încheierea unui acord cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comuna Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro. „Singurul participant la licitație a fost societatea reprezentată de Constantin, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea nici una din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava, prin primar Adrian Mladin, și firmă, prin Marian Constantin, s-au încheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, în valoare de peste 67.000 lei, 1,1 milioane lei, 1,5 milioane lei și 962.000 lei”, au reținut anchetatorii.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here