Covasna: Forumul Civic al Românilor nu acceptă dialogul pe tema autonomiei

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va accepta dialogul pe tema proiectului de autonomie a „ţinutului secuiesc”, lansat de UDMR, pe considerentul că este „anticonstituţional, anacronic şi nostalgic”, informează Mesagerul de Covasna.

PANOU - GRANITA - TINUT SECUIESCConducerea Forumului a declarat vineri, pentru Agerpres, că îşi menţine poziţia categorică, formulată de-a lungul anilor, cu privire la autonomia teritorială, fiind împotriva statuării drepturilor colective şi organizării unor instituţii pe criterii etnice.

„Nu vom accepta dialogul pe acestă temă. Proiectul de autonomie teritorială are un conţinut anacronic şi nostalgic, care va întoarce roata istoriei românilor la situaţia dinainte de 1918. Categoric nu ne vom aşeza la masa dialogului pe această temă”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului.

El a mai spus că maghiarii din România dispun de toate drepturile constituţionale, inclusiv de prevederile Proclamaţiei de la Alba Iulia din 1918 şi consideră că cei care ar avea nevoie de o „discriminare pozitivă” şi de sprijin pentru prezervarea identităţii, limbii şi culturii naţionale sunt românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care sunt minoritari din punct de vedere numeric.

Ioan Lăcătuşu a mai spus că în ultimii 25 de ani românii din aşa-zisul „ţinut secuiesc” au fost discriminaţi de către autorităţile locale aflate sub culorile UDMR, menţionând printre altele faptul că nu sunt reprezentaţi în anumite instituţii publice, iar proiectele lor nu beneficiază de finanţare.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here