Pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiuni comise în contextul îmbolnăvirilor cu coronavirus

Pedepse drastice pentru răspândirea de informații false

Guvernul a adoptat măsuri extrem de dure pentru cei care nu respectă carantina sau dau autorităților informații false despre locul din care vin sau despre persoanele cu care au intrat în contact. Sunt pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, dacă fapta duce la decesul uneia sau mai multor persoane.

UPDATE: 12: 30 Conform OUG de modificare a Codului penal, pedeapsa pentru declararea necorespunzătoare a adevărului, pentru a ascunde riscul de infectare cu o boală contagioasă, va fi de închisoare între unu şi cinci ani. Pedepse între 5 şi 12 ani pentru cei care nu respectă carantina şi produc astfel moartea unor oameni. (AICI PROIECTUL ADOPTAT DE GUVERN)

„Falsul în declaraţii Art. 326. (1) Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Fapta prevăzută la alin.(1), săvârşită pentru a ascunde existenţa unui risc privind infectarea cu o boală infectocontagioasă, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

S-a modificat articolul 352, privind „Zădărnicirea combaterii bolilor”. Cei care nu respectă măsurile de carantină sau de spitalizare riscă închisoare între şase luni şi trei ani sau amendă, iar dacă fapta are ca urmare răspândirea unei boli se pedepseşte cu închisoare de la unul la cinci ani. 

Transmiterea unei boli contagioase de către o persoană care ştie că suferă de aceasta se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani. Dacă în urma acestei fapte au fost vătămate persoane, pedeapsa este de închisoare de la trei la zece ani, iar dacă s-a produs moartea unor oameni – de la şapte la 15 ani.

„Art. 352. (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda. (5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (7) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (3) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (8) Dacă prin fapta prevăzută în alin. (4) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, iar dacă s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (9) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (3) se pedepseşte. (10) Prin carantină se înţelege restricţia activităţilor şi separarea de alte persoane, în spaţii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte, într-o manieră care să prevină posibila răspândire a infecţiei sau contaminării”, se arată în document.

Totodată, în textul Ordonanţei se arată că după articolul 352 se introduce un nou articol, art. 3521, referitor la „Omisiunea declarării unor informaţii”. „Art. 3521. Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care acestea îşi desfăşoară activitatea a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

 „Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declarații privitor la epidemia de coronavirus. Există situații când un cetățean revine dintr-p țară și trebuie să intre fie în carantină, fie în izolare. Cetățenii trebuie să completeze declarații. Dacă comit un fals și nu spun din ce țară vin, ca autoritățile să poată lua decizia corectă, vor suferi consecințele legii. Comit o infracțiune pedepsită cu închisoarea. (…) introdusă o nouă infracțiune: omisiunea de a da date. Dacă într-o anchetă epidemiologică cineva nu dă informații complete despre persoanele cu care a intrat în contact, se consideră că e o omisiune. Se poate constitui dosar penal”, a declarat premierul Orban.

Semnalul de alarmă tras de un român vindecat de coronavius

Cifre CORONAVIRUS România

Până la această dată, pe teritoriul României au fost confirmate 260 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre cei 260 de cetățeni care au virusul, 19 sunt declarați vindecați și au fost externați.

La nivel național, au fost prelucrate 4.670 de teste. Dintre acestea, 4.410 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu COVID-19.

Stare de urgență. Cum se pot bloca executarea silită și plata ratelor

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here