Consiliul Local Constanța plătește 63 milioane de lei către firma de salubrizare Polaris M Holding

Consiliul Local Constanţa a aprobat marţi plata eşalonată a sumei de 63 milioane de lei către firma de salubrizare Polaris M Holding, pentru ca aceasta să renunţe la penalităţi în valoare de peste 400 milioane de lei.

Consilierii locali au fost convocaţi marţi într-o şedinţă extraordinară, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea tranzacţiei judiciare dintre municipiului Constanţa şi societatea Polaris M Holding SRL în scopul stingerii litigiului care formează obiectul unui dosar aflat pe rolul Curţii de Apel Iaşi.

Acest proiect s-a aflat şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal de săptămâna trecută, dar atunci acest proiect nu a trecut. De această dată, proiectul a fost aprobat de consilierii PSD şi PNL, consilierii PMP părăsind sala după ce amendamentele lor nu au fost aprobate.

“În esenţă, lucrurile nu s-au schimbat: plătim 63 de milioane de lei în tranşe, Polaris renunţă la penalităţi de 413 milioane lei. Inclusiv în timpul şedinţei s-au formulat amendamente, din partea PMP şi din partea PNL, două dintre acestea modificau, pe fond, obiectul tranzacţie, unul dintre acestea, cel al PNL, completa, nuanţa, detalia o frază deja inserată şi agreată în proiectul de tranzacţie”, a explicat primarul Decebal Făgădău la finalul şedinţei.

El a menţionat că din această decizie nu are nimeni de câştigat, doar de pierdut. “Nu cred că este o decizie din care cineva are de câştigat, toată lumea are de pierdut şi vă spun acest lucru în cunoştinţă de cauză. Sunt conştient că vor urma sesizări, plângeri, cereri de înscrisuri legate de acest subiect. Pentru că dincolo de faptul că ne batem în hârtii şi hotărâri de instanţă, realitatea din oraş ne spune că din punct de vedere al salubrităţii mai este mult de lucru”, a afirmat edilul.

El a mai spus că documentul aprobat de Consiliul Local va fi transmis către Polaris, reprezentanţii societăţii urmând să decidă dacă acceptă sau nu. În cazul în care vor fi de acord, vor depune această tranzacţie la Curtea de Apel Iaşi, unde se judecă, miercuri, o contestaţie la decizia Tribunalului Iaşi prin care municipalitatea trebuie să achite firmei de salubrizare 413 milioane de lei reprezentând penalităţi, iar în acel caz litigiul se va încheia. Dacă nu vor face acest lucru, atunci acel proces va merge mai departe, a explicat primarul.

Firma de salubrizare Polaris M Holding a câştigat, în primăvara acestui an, un proces la Tribunalul Iaşi prin care obligă Primăria Constanţa să-i achite peste 400 milioane de lei, reprezentând plata unor penalităţi. Administratorul unic al firmei, Eduard Martin, a explicat după decizia instanţei că acest proces a fost intentat în urma refuzului Primăriei Constanţa de a pune în executare o hotărâre de instanţa din 2012 care obliga municipalitatea la aplicarea coeficientului de inflaţie la tarifele practicate de firma de salubrizare.

Eduard Martin, Polaris M Holding şi Radu Mazăre sunt inculpaţi într-un dosar care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie legat tocmai de atribuirea serviciului de salubrizare al Constanţei către această firmă.

Radu Mazăre este judecat pentru că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, a primit de la firma Polaris M Holding, al cărei asociat şi administrator era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului pentru o perioadă de 25 de ani, ulterior fiind încheiat şi un act adiţional prin care valoarea contractului a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here