Cercetătorii ieșeni au descoperit o metodă de detecție rapidă pentru COVID-19

Pacienții de COVID-19 în stare gravă vor fi tratați cu plasmă

O echipă de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară și Celulară din cadrul Facultății de Fizică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a introdus o metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenții patogeni, bacterieni sau virali, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici.

Metoda, spun cercetătorii, ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine si mai usor de utilizat decât cele curente. Acestea vor fi utile în detecția în unități mobile a fragmentelor de acizi nucleici, care ar putea fi foarte utilizate în diferite situații sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19, scrie bzi.ro

„În acest demers s-au combinat două tehnologii moderne, și anume detecția și investigarea individuală a moleculelor cu ajutorul nanoporilor proteici precum și hibridizarea mai eficientă oferită de o specie particulară de polinucleotide, denumite ‘peptide nucleic acids -PNA’. Rezultatele obținute, validate în comunitatea științifică, demonstrează nu doar posibilitatea detecției unor concentrații nano-molare de acizi nucleici scurți (10-15 secvențe nucleotidice), în timp real (deziderat aproape imposibil pentru tehnologiile curente), dar și posibilitatea evidențierii imediate și tot în timp real a unor eventuale mutații în respectivele secvențe nucleotidice.”, a declarat prof. univ. dr. Tudor Luchian.

Până la această dată, pe terioriul României sunt confirmate 277 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). În carantină instituționalizată sunt 3.822 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 33.709 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Alexandru Rafila avertizează că infecțiile cu coronavirus vor exploda. Nu e exclus să avem 100.000 de cazuri

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.