Cercetătorii din Cluj au creat o aplicație care arată zonele cu căpuşe și ţânţari

Aplicație care arată zonele cu căpuşe și ţânţari

Specialiștii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au dezvoltat o aplicaţie care arată exact zonele în care sunt căpuşe, ţânţari şi muşte. Totodată, aplicația are rolul de informare a populaţiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise de căpuşe sau ţânţari.

„Disciplina de Parazitologie şi Boli parazitare a USAMV a dezvoltat o aplicaţie mobilă gratuită – VectExcel, care are drept scop informarea populaţiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori. Utilizatorii pot vizualiza în mod interactiv toate datele de distribuţie geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpuşe din România, precum şi ale 58 de specii de ţânţari şi opt de flebotomi (gen de muşte de nisip – n.a.). De asemenea, aplicaţia permite vizualizarea hărţilor reale de distribuţie atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii. O altă secţiune a aplicaţiei include calcularea probabilităţii prezenţei în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpuşă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpuşă, dar şi a altor boli vectoriale atât la om, cât şi la animale”, precizează reprezentanții Universitatății de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Aplicaţia a fost realizată în cadrul proiectului „Platformă One Health multidisciplinară de excelenţă pentru studiul bolilor vectoriale neglijate şi emergente” şi este disponibilă gratuit atât pe sistemele Android, cât şi iOS, precum şi în format web, la adresa http://ce-ne-inteapa.ro.

Proiectul este coordonat de Prof. Dr. Andrei D. Mihalca (Disciplina de Parazitologie și Boli Parazitare, Facultatea de Medicina Veterinara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca) și este implementat în cadrul unui consorțiu care include Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino”, Institutul de Virusologie „Stefan S.Nicolau”,  Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” si Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”-I.N.C.D.D.D. Tulcea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.