Brașov: Val de îmbolnăviri cu virusul numit Norovirus

Virus: Pixabay.com
Virus: Pixabay.com

După ce săptămâna trecută, mai bine de 100 de persoane s-au îmbolnăvit în Râșnov, județul Brașov, specialiștii DSP au aflat acum cauza principală. Problema nu a fost de la apa potabilă cum bănuiau inițial oamenii, ci de la infecția cu Norovirus.

Acesta care se transmite foarte ușor, fie de la persoane deja contaminate, fie de pe alimente sau suprafețe neigienizate.

Încă de la începutul săptămânii trecute în orașul Râșnov mai mulți locuitori s-au simțit rău concomitent. Vorbim despre 140 de persoane care au acuzat probleme digestive și au crezut că de vină a fost apa de la robinet. Evaluarea probelor nu a arătat însă contaminarea cu germeni patogeni.

 Val de îmbolnăviri

Potrivit DSP, valul de îmbolnăviri a fost cauzat de infecția cu Norovirus,  care nu este detectabil, la analize uzuale, în apă și pe suprafețe.

25 de persoane s-au prezentat săptămână trecuta la spital și un copil a fost internat. Evoluția lui este una bună, spun medicii, potrivit stirileprotv.ro.

Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie au fost asaltate pentru o perioadă de timp cu foarte multe cazuri de îmbolnăviricu virusul numit norovirus.

Virusu trăiește în materiile fecale ale persoanelor dar și animalelor infectate. Este foarte contagios. Calea de răspândire este prin alimente sau apă contaminate. Cele mai susceptibile alimente de transmiterea virusului sunt stridiile, zmeura și salata.Orice aliment nespălat corespunzător poate transmite virusul.

Ducerea mâinii la gură după ce aceasta a venit în contact cu o suprafață, obiect sau aliment contaminat poate transmite norovirusul. Acest tip de virus este că e foarte greu de eradicat deoarece rezistă atât la temperaturi ridicate și la temperaturi scăzute,  chiar și la substanțele dezinfectante.

Semnele infectării

O dată ce a pătruns în organism norovirusul provoacă diaree severă și vărsături. Acestea apar foarte repede de la momentul expunerii. Adică în 24 de ore, maxim 48. În această perioadă de incubație a virusului, pacientul este contagios și transmite boala. Atenție în colectivități, dacă tot au fost redeschise grădinițele și școlile, potrivit lidl.ro.

Simptomele infecției cu norovirus durează câteva zile. Iar vindecarea poate avea loc spontan, și fără tratament sau îngrijiri de specialitate. Va trebui gestionată foarte bine deshidratarea provocată în organism de diaree și vărsături. Alte simptome ale infecției cu norovirus includ febra, crampele abdominale, indispoziția și scăderea în greutate. 

Stabilirea diagnosticului se face avându-se în vedere simptomele. Dar confirmarea o dă un test de coprocultură cu antigen norovirus. Medicii nu prescriu vreun tratament în acest caz, pentru că nu există terapii țintite pentru gastroenteritele provocate de norovirus.

Aceștia recomandă un consum sporit de lichide având în vedere pierderea de fluide din organism,consumul unor alimente ușor digerabile precum pâine, orez, paste și supe. În cazurile în care deshidratarea nu poate fi controlată prin aport crescut de lichide este posibil să fie nevoie de intervenție specializată pentru rehidratare pe cale intravenoasă.

Nu se poate fabrica leac pentru norovirus

…Nu se poate fabrica un vaccin contra norovirusului deoarece acesta suferă frecvent mutații și formează noi tulpini. Asta înseamnă că, neputându-se oferi imunizare împotriva lui, o persoană poate suferi mai multe astfel de episoade de infectare pe parcursul vieții.

Dacă prevenim, nu ne îmbolnăvim

In privința norovirusului, prevenirea infectării se poate realiza urmând câteva reguli simple de igienă. Clasice, respectiv spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun , evitarea consumului de alimente și apă contaminate, spălarea temeinică a fructelor și legumelor, dezinfectarea cu clor a zonelor știute ca fiind contaminate. În situația în care copilul este deja ”victima” norovirusului, el va trebui izolat încă trei zile după dispariția simptomelor îmbolnăvirii, deoarece boala încă este contagioasă și o poate transmite și altora.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.