BRAŞOV: Junii călare se întorc pe străzile orașului

Junii Brașovului

În acest an, Junii vor putea fi văzuți defilând din nou călare prin centrul Brașovului, în Duminica Tomii.

Obiceiul a fost anulat în ultimii doi ani, din cauza pandemiei, dar acum au fost ridicate restricțiile, iar grupurile de Juni au început deja discuțiile pentru organizarea celui mai spectaculos obicei din Brașov.

„Real avem șanse să mergem călare, dat fiind că până în prezent nu avem interdicțiile de pandemie. Să dea Dumnezeu să nu e mai întâmple. Deci, răspunsul este aproape sigur, da, vom merge călare, cu rezerva să nu se întâmple altceva”, a precizat reprezentantul Junilor Dorobanți, Florin Nistor.

Săptămâna Luminată

Parada Junilor are loc la finalul Săptămânii Luminate, prima de după Paște. Este o săptămână plină și de alte evenimente pentru Juni.

„Duminica este prima zi de Paști, când toate grupurile de Juni merg la troițele lor, unde, practic, acolo se face schimbarea vătafului.

Lunea începe Săptămâna Luminată, stăm toți acasă, așteptăm să vină Junii Tineri cu strochitul.

Marțea cu păcinte, tot ei, în Prund, miercuri, care putem și trebuie să putem cât mai mulți, mergem îmbrăcați nemțește, cum spunem noi, adică civil, la Pietrele lui Solomon, cu ceva merinde în desagă, la mesele noastre, în amintirea zilelor în care în Miercurea Paștilor se mergea călare.

Joi este o zi de curățenie, de alergătură, să vedem ce mai definitivăm cu caii, vinerea este manifestarea Junilor cu privire la țol – Aruncatul în Țol, în Prund, Piața Unirii”, a adăugat Florin Nistor.

„În această perioadă lucrăm la proiectul de hotărâre prin care alocăm fondurile necesare pentru desfășurarea acestor evenimente, astfel încât în ședința de Consiliul Local, de săptămâna viitoare, consilierii să poată aproba aceste sume”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei muncipiului Brașov, Sorin Toarcea, pentru Radio Brașov.

Până la Paște, în Duminca Floriilor, Junii vor avea și parastasul Junilor, unde vor fi pomeniți membrii grupurilor care nu mai sunt printre noi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here