În satul Șercaia, din județul Brașov, în Postul Mare, fetele și femeile închistrează ouă, adică încodeiază migălos și cu mâinile, dar și cu inima.
„Acum nu știu de ce doar în Șercaia s-a păstrat acest obicei. Eu închistresc de când eram copil și eram fascinată de cum mânuiau mama și mătușa mea condeiul. Nimeni nu știe cum a ajuns acest obicei la noi, un obicei despre care se spune că este bucovinean. Străbunica mea spunea că ea așa l-a pomenit.
Pe vremea lor se închistrea în șezători, iar pe ouă se făceau mai mult unelte agricole, flori de câmp sau cruci. Ouăle erau atunci doar în alb și roșu.
Ouăle se închistresc, crude, cu un condei special făcut din lemn cu vârf de alamă, care se trece prin ceară topită, apoi prin lumânare, după care se desenează pe ou.
Ouăle se fierb în roșu doar în Vinerea Mare, iar prin fierbere ceara se topește și cade, dezvelindu-se desenele. Noi acum le închistrim pe mai multe culori, verde, albastru, galben, modelele sunt mult mai sofisticate”, a explicat Lavinia Gheorghe, managerul general al Asociației de Dezvoltare Integrată a Făgărașului.
Festival al oăulor închistrite
Aici, chiar și cei mici învață de la cei mai în vârstă ce reprezintă semnificația sărbătorilor și cât este de important ca acestea să fie respectate cu sfințenie.
”Le Șercaia am inițiat și organizat un festival al oăulor închistrite cu expoziție, cu ateliere, cu joc și voie bună. Nu am lăsat tradiția să piară. Prin parohiile ortodoxă și greco-catolică din Șercaia, s-au mai organizat ateliere de închistrit, ateliere în acre femeile satului au trimis mai departe copiilor nu numai lecția de închistrii ouălor, ci și lecția dragostei față de moștenirea noastră”, a adăugat Lavinia Gheorghe.
Festivalul se organizează în luna aprilie și este și un prilej de sărbătoare pentru toți oamenii satului, dar și pentru turiști, transmite RADIO ROMÂNIA BRAŞOV.
Cetățeanul TV