joi, decembrie 5, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăBrăila: Un caz de gripă aviară foarte periculos la două lebede care...

Brăila: Un caz de gripă aviară foarte periculos la două lebede care sunt la doi pași de județ

-

Județul Brăila a scăpat de pesta porcină africană, care a provocat pierderi economice uriașe, prin distrugerea unor efective de sute de mii de porci.

Vestea bună este lovită de o veste rea. In județul Tulcea a apărut un prim focar de gripă aviară. El a fost identificat într-un efectiv de lebede. Este este vorba despre subtipul H5N8.

Direcția Veterinară Brăila a intrat în alertă

Care se poate transmite și la oameni. Direcția Veterinară Brăila a intrat în alertă. Ea impune deja câteva măsuri pentru prevenirea apariției unor focare în județ. DSVSA a comunicat reguli care trebuie urmate de crescătorii de păsări.

Județul Brăila nu mai are niciun focar activ de pestă porcină africană

In județul Brăila nu mai este niciun focar activ de pestă porcină africană în gospodăriile populației sau în crescătoriile specializate. Doar pe șapte fonduri de vânătoare mai sunt active șapte focare. Respectiv la Dedulești, Corbu Vechi, Ibrianu, Racovița, Măxineni, Șuțești și Filipoiu. Dar acest lucru nu pentru că ar fi mai fost descoperit vreun mistreț mort în ultima perioadă.

Fiind despre animale sălbatice, procedura stabilește că este nevoie de doi ani pentru stingerea efectivă a focarului. După ce a provocat pierderi economice mari,fiind nevoie de eutanasierea a sute de mii de suine din gospodării private și din societăți comerciale, pesta porcină africană nu mai este o problemă. Toate măsurile restrictive legate de transportul porcilor vii dintr-o localitate în alta au fost ridicate.

Un caz de gripă aviară foarte periculos la două lebede a doi pași de Brăila

Săptămâna trecută a fost identificat un caz de gripă aviară, subtipul H5N8, de înaltă patogenitate. Deci foarte periculoasă, la două lebede aflate pe teritoriul județului Tulcea. Deci la doi pași de Brăila.

”În contextul migrației păsărilor călătoare, se semnalează un risc clar de evoluție a unui nou val de gripă aviară înalt patogene. Atât la păsările migratoare cât și la cele domestice. În ceea ce privește situația epidemiologică pe teritoriul României, va informăm faptul că în județul Tulcea s-a confirmat în perioada 09 – 16.04.2021 un focar de influență aviară subtipul H5N8 la lebede. Vă aducem la cunoștiință că, pentru săptămâna 09 – 16.04.2021, la nivel european, urmatoarele state membre au notificat apariția gripei aviare înalt patogene pe teritoriul lor. Franța, Germania, Croația, Suedia, Polonia, Republica Cehă, Ungaria, Norvegia, atât la păsările sălbatice cât și la cele domestice”, informează Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Păsările domestice vor trebui eutanasiate și neutralizate

Ca în cazul pestei porcine africane, din vara anului 2018, când au apărut primele focare în zona Brălei, dacă se întâmplă să apară și focare de gripă aviară într-o gospodărie, vor trebui eutanasiate și neutralizate toate păsările domestice. Atât din gospodăria respectiva. Cât și din întreaga localitate unde se află aceasta. În cazul fermelor de păsări situate în afara localităților, va fi neutralizat doar efectivul din incinta fermei, spun reprezentanții DSVSA. Astfel de măsuri au mai fost luate în urmă cu 15 ani. Atunci când județul Brăila s-a confruntat cu o criză a gripei aviare. Pagubele provocate crescătorilor de păsări au fost foarte mari.

Gripa aviară este transmisibilă și poate provoca grave probleme de sănătate

Dacă pesta porcină africană nu se poate transmite la om, gripa aviară este transmisibilă și poate provoca grave probleme de sănătate. În luna februarie autoritățile ruse au anunțat că mai multe persoane care lucrau la o fermă de păsări au fost contaminate. Acest lucru după ce în incinta fermei a apărut un focar de gripă aviară Este vorba de subtipul H5N8. Exact cel care a fost detectat în urmă cu câteva zile la lebedele aflate pe un luciu de apă din județul Tulcea.

Recomandările Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală

Organizația Mondială pentru Sănătate Animală a recomandat persoanelor care intră în contact cu păsări infectate cu gripa aviară H5N8 să poarte măști și echipamente de protecție.

„Ținând cont de riscul de infecție umană, este recomandat pentru persoanele care lucrează cu sau sunt în contact cu păsări infectate de gripa aviară să poarte costume de protecție. Este vorba în special măști, ochelari de protecție, mănuși și cizme”, a precizat organizația internațională.

Măsurile care trebuie luate pentru prevenirea apariției gripei aviare

DSVSA Brăila anunță, că s-au luat și se vor lua măsuri pentru a opri apariția unor evenimente epidemiologice nedorite.

» În gospodăriile populației, păsările vor fi menținute în interiorul curților. Fără a fi lăsate liber în afară acestora cu limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces.,Hrănirea păsărilor se va face în spații închise sau acoperite, la care nu au acces păsările sălbatice. Furajul folosit va fi depozitat în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al „speciilor punte” vrăbii, ciori, porumbei, coțofene .Interzicerea accesului la luciu de apă a rațelor și gâștelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice. Interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, bălți.. Este necesară vaccinarea obligatorie a tuturor efectivelor de galinacee (găini, curci, bibilici, fazani etc) contra bolii de Newcastle. Precum și menținerea evidenței efectivelor de păsări pe categorii.

Măsuri in fermele comerciale

» În fermele comerciale trebuie făcută reactualizarea, urgent, a măsurilor generale și specifice de biosecuritate aplicabile la nivelul exploatațiilor de păsări. Supravegherea păsărilor domestice sub raportul gripei aviare prin teste serologice RIHA pentru subtipurile H5/H7. Monitorizarea păsărilor provenite din comerț intracomunitar a produselor provenite de la acestea mai ales din statele membre care au notificat recent focare de influență aviară, ținându-se cont de incubația virală”

Reguli generale

Este interzisă importului, exportul, schimburile intracomunitare de păsări vii direc, potrivit obiectivbr.ro. Sau din exploatațiile non-profesionale și exploatațiile comerciale de tip A. Transportul păsărilor se face cu mijloc autorizat sanitar veterinar. Dar și cu respectarea normelor în domeniul bunăstării animalelor pe timpul transportului.

Orice simptom, mortalitate în populația de păsări domestice și sălbatice, vor fi anunțate urgent la DSVSA Brăila. Respectiv la tel. 0239610689, fax.0239610691, mail:office-brăila@ansvsa.ro

D.S.V.S.A. Brăila a informat toate exploatațiile comerciale de păsări, Consiliie Locale a administratorilor fondurilor de vânătoare, a medicii veterinari de liberă practică împuterniciți de pe raza județului. Acest lucru cu privire la măsurile specifice care trebuiesc luate în vederea minimalizării riscurilor de apariție a influenței aviare de înaltă patogenitate.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Tot mai mulţi copii ajung la spital după o provocare pe TikTok

0
Trei copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, au ajuns la Spitalul Judeţean Arad, din cauza provocării "Superman Challenge" de pe TikTok.Copiii sunt din localităţi diferite şi au suferit numeroase fracturi, doi având nevoie de operaţie. CITEŞTE ŞI:...