Botoşani: Urşii s-au întors într-un judeţ din ţară. Intervenția autorităților

Urs. Sursa foto: pixabay.com
Urs. Sursa foto: pixabay.com

Urşii încep încep să se stabilească într-unul dintre cele mai neaşteptate colţuri ale României. Este vorba de lunca Prutului, la Botoşani.

Au fost văzuţi deja trei urşi, chiar o ursoaică cu pui. Autorităţile au intrat în alertă.Aceştia au început să reapară inclusiv în zone atipice. Acestea nu au mai avut populaţie de urs, probabil de acum câteva sute de ani. O familie de urşi a fost văzută în judeţul Botoşani, în pădurile de pe Lunca Prutului.

Alte două exemplare au fost fotografiate şi filmate în urmă cu trei luni în aceeaşi zonă. Este vorba despre ursul brun. Aceasta este o specie care preferă zonele montane. Aşa cum arată dovezile ursul brun a început să stabilească şi în pădurile de pe malurile Prutului. Iniţial primii doi urşi au fost văzuţi în zona pădurilor dese de la Hudeşti şi Havârna, în nordul extrem al judeţului Botoşani.

Ce pericol reprezintă urşii

Era vorba despre doi masculi tineri. Ultima apariţie a fost înregistrată în pădurile de la Conceşti, aproape de Hudeşti şi Havârna. Acum era vorba despre o ursoaică cu pui. Toate datele arată faptul că în codrii din nordul judeţului s-au stabilit urşi, veniti  din  Ucraina.

Prezenţa ursoaicei cu pui, în special, a tras un semnal de alarmă. Prefectul a convocat o şedinţă de urgenţă cu DSVSA, Garda de Mediu, Direcţia Silvică şi Asociaţia Vânătorilor. Va începe o monitorizare atentă pentru a fi evitate incidentele nefericite. Pericolul este reprezentat de păşunile de la marginea pădurii unde localnicii îşi lasă animalele pe timpul zilei. Botoşaniul nu a mai avut populaţie de urs, cel mai probabil, din Evul Mediu, potrivit adevarul.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here