luni, iulie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalBlocul groazei din Timișoara: trei morți și 28 persoane internate în spital....

Blocul groazei din Timișoara: trei morți și 28 persoane internate în spital. Patronul firmei de deratizare, reținut

-

Dezastrul de la Timișoara capătă proporții. Trei morți și 28 de persoane internate în spital, iar un al doilea bloc de locuințe a fost evacuat luni seară după ce autoritățile au găsit acolo același tip de substanțe folosite. Patronul firmei care a făcut deratizările a fost reținut pentru 24 de ore. La audieri a fost chemat și administratorul clădirii. Autoritățile vor să afle şi dacă firma respectivă are toate avizele pentru substanțele toxice utilizate.

Apar noi detalii din ancheta de pe strada Mioriței din Timișoara, unde au murit doi copii și o femeie. Potrivit Serviciul de Telecomunicații Speciale, au fost 15 apeluri la 112, de sâmbătă până luni, în cazul deratizării de la Timișoara. Vineri a fost făcută deratizarea în bloc, cu precădere la etajele superioare. Sâmbătă 16 noiembrie a fost dat primul apel la 112, pentru două persoane de pe strada Mioriței care se simt rău. Pentru o femeie și doi copii în vâstă de 3 ani, respectiv 9 zile, nu s-a mai putut face nimic.

STS prezintă o cronologie a apelurilor la numărul unic de urgență, în acest caz: Sâmbătă, orele: 09:21:31, 12:25:22, 13:35:28, 14:05:41, 16:55:11, 18:18:53; Duminică, orele: 08:05:09, 08:43:28, 10:44:11, 18:04:36; Luni, orele: 02:42:36, 03:22:43, 05:16:56, 07:59:57, 09:05:14. Toate apelurile au fost transferate către Ambulanță.

https://cetateanul.net/subiecte-fierbinti/stare-de-urgenta-la-timisoara-o-deratizare-intr-un-bloc-a-omorat-doi-copii-si-un-adult/

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Chiar dacă au fost înregistrate 15 apeluri de la aceeaşi adresă, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Timiş au făcut cu întârziere legătura dintre cazuri. „Decesul mamei ne-a atras o serie de suspiciuni. În ceea ce priveşte numărul mare de apeluri de la aceeaşi adresă, da, a fost mare, dar 8 apeluri au fost de la aceleaşi persoane, de la părinţii copilului decedat (bebeluşul de sâmbătă, n.r.) şi care prezentau depresii în urma morţii copilului. Deci au fost telefoane 5 pentru mamă, 3 pentru tată, 8 din cele 15. (…)Primul telefon a venit la 9.30 dimineaţa. Am trimis un echipaj, părinţii au refuzat internarea. Au revenit peste aproximativ 10 ore când am trimis altă maşină şi a dus copilul la spital, unde a decedat. Celălalt a fost la 5-6 seara. Un nou născut cu insuficienţă respiratorie. A facut stop cardiac în UPU, unde a decedat. Nu aveam nicio legătură între cele două cazuri. Nu au fost numai aceste apeluri, au fost sute, cu simptomatologie diferită, cu ore diferite. Şi aici s-a închis ziua de sâmbătă”, a explicat medicul Iancu Leonida, şeful Serviciului de Ambulanţă Timiş.

Locatarii din blocul groazei, evacuați

Secretarul de stat din Ministerul Administraţiei şi Internelor Raed Arafat a anunțat că s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă în cazul de la Timişoara. Toți locatarii din bloc au fost evacuați, luni, și transportaţi cu microbuze de la ISU către Unitatea de Primiri Urgenţe.

„În urma şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă s-au dispus următoarele măsuri: evacuarea/relocarea întregului imobil parter plus 4 etaje – 200 de apartamente; evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timişoara; cazarea persoanelor in spatiile identificate la nivelul municipiului Timişoara; asigurarea apei potabile de către Consiliul Judeţean Timiş; centralizarea datelor referitoare la adresa Miorita 8, Timişoara din partea STS şi UpU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate; executarea primei cercetări CBRN cu echipajele ISU Timiş şi ISU Bihor; executarea primei cercetări chimice la alte două locaţii identificate de IPJ Timiş; activarea grupei operative a ISU Timiş şi deplasarea punctului de comanda mobil şi organizarea unei conferinţe de presă la ora 16:00, la locul desfăşurării evenimentului”, precizează ISU Timiş.

sursa foto: Google
sursa foto: Google

A fost detectată o substanţă neurotoxică

În urma efectuării primei cercetări chimice, specialiştii au stabilit că pe casa scării, între etajele al treilea şi al patrulea, s-a constatat prezenţa unei substanţe neurotoxice.

Conducerea ISU Timiț a oferit amănunte despre intervenţia echipei CBRN ai cărei specialişti intervin în cazul accidentelor chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

„În jurul orei 12.40, am primit o informare din partea UPU SMURD referitor la faptul că în aceaşi locaţie, într-un timp scurt s-au înregistrat mai multe decese. A fost o suspiciune de cauză toxică, fapt pentru care operativ am trimis o echipă de cercetare CBRN – chimic, biologic, radiologic şi nuclear. La locul intervenţiei, a fost evacuat întreg imobilul de pe strada Mioriţa nr.8, un total de 200 de apartamente. În urma efectuării primei cercetări chimice s-a stabilit că pe casa scării, între etajul trei şi patru, s-a constatat prezenţa slabă a unei substanţe neurotoxice. Apartamentele de la etajul patru, unde au fost înregistrate decesele, acolo s-au constatat niveluri slabe de substanţă neurotoxică, iar la etajul 3, la un apartament, un nivel mediu al substanţei neurotoxice”, a declarat Lucian Mihoc, şeful ISU Timiş.

În procesul-verbal al firmei de deratizare s-a constatat că s-au folosit următoarele substanţe: deadină – 100 de grame, cipermetrină – concentraţie 6,83 la sută, tetramecină – 1,3 la sută, coformulati – 100 de grame şi raticid rodex – pastă.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Inspectorul-şef al Poliţiei Judeţene Timiş, Alin Petecel, a anunțat că a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul blocului din Timişoara de unde doi copii şi mama unuia dintre ei au murit. Firma de dezinsecţie şi deratizare ar fi trebuit să anunţe locatarii blocului de acţiune, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Patronul firmei care a făcut deratizările a fost reţinut pentru 24 de ore. În cursul zilei va fi audiat şi va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Nicolae Robu: Primăria nu are nicio implicare în cazul blocului deratizat

Într-o postare pe Facebook, Robu transmite condoleanţe familiilor și cere pedepsirea drastică a vinovaţilor.

„Am aflat cu cutremurare că doi copii, unul de 9 zile şi unul de 3 ani şi mama acestuia din urmă şi-au pierdut viaţa în urma nerespectării normelor în vigoare de către persoane iresponsabile implicate în procesul de deratizare ce a avut loc pe casa scării şi în subsolul blocului în care locuiau. Desigur, e în derulare o anchetă şi probabil va urma un proces judiciar care va stabili responsabilităţile şi pedepsele conexe, dar asta nu-i poate readuce la viaţă pe cei decedaţi! Este inadmisibil ca lucruri cu asemenea consecinţe potenţiale să fie tratate cu atâta superficialitate de unii semeni ai noştri! Ei trebuie exemplar pedepsiţi! Primăria nu are nicio implicare în ceea ce s-a întâmplat, NU PRIMĂRIA A FĂCUT, NU PRIMĂRIA A DISPUS acea deratizare şi nici nu avea cum să facă aşa ceva, totul petrecându-se pe un domeniu privat, nicidecum pe domeniul public”.

Al doilea bloc evacuat

Autorităţile din judeţul Timiş au decis luni seară evacuarea unui al doilea bloc de locuinţe din Timişoara, de pe strada Vaida Voievod, unde a fost făcută dezinsecţie şi deratizare la fel ca în blocul de pe strada Mioriţa. 31 de oameni au fost evacuați.

sursa foto: Google
sursa foto: Google

Ministerul Sănătății: 16 copii și 12 adulți sunt internați în spital

Potrivit Ministerului Sănătății, marți dimineața erau internați 12 adulți și 16 copii, toți în stare bună, cu o evoluție favorabilă.

La Spitalul Județean de Urgență „Pius Brânzeu” sunt internați 9 pacienți, care sunt în stare stabilă, fără ca starea să le fie înrăutățită în ultimele ore. Aceștia au simptomatologie digestivă, cu grețuri și vărsături, dar rezultatele analizelor sunt mai bune.

Alți trei adulți sunt internați în stare stabilă la Spitalul Municipal Timișoara.

Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” sunt internați 16 copii în stare stabilă. Aceștia au fost evaluați în cursul dimineții de marți. Aceștia sunt însoțiți de cinci adulți.

 

 

 

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Sute de blocuri rămân din nou fără apă caldă în Capitală!

0
Sute de blocuri din cinci sectoare ale Capitalei rămân în perioada următoare fără apă caldă. CITEŞTE ŞI: Piedone, atac dur împotriva lui Nicușor Dan: „Păcăliciule, încep să apară nenorocirile minciunilor pe care le-ai vomitat în campania electorală!” Termoenergetica anunță că...