Bacău: Teren de 5,6 milioane lei dat gratuit de la Primărie pentru amenajarea unui nou cimitir public

Cimitir. Sursa foto: pexels-photo-6908034
Cimitir. Sursa foto: pexels-photo-6908034

Firmele private de pompe funebre vor avea la Bacău un neașteptat concurent. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului se lansează pe piața serviciilor funerare complete.

Primarul Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu vrea să dea gratuit la dispoziția „întreprinzătorului” un teren in valoare de  5,6 milioane de lei, pentru un cimitir care va fi amenajat lângă Cimitirul Eroilor, de pe strada Constanței.

Ce va cuprinde noul cimitir

„Arhiepiscopia Romanului și Bacăului intenționează să dezvolte un concept de produse și servicii complete din domeniul serviciilor funerare. Care vor include un nou cimitir, servicii de pompe funebre și capelă, servicii de masă pentru pomeniri, parastase, consiliere și servicii religioase”, se arată într-un proiect de hotărâre inițiat de primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Acesta va fi discutat în ședința Consiliului Local.

 Unde va fi amenajat cimitirul

Arhiepiscopul Ioachim a cerut cu titlu gratuit un teren în suprafaţă de 13.093 mp, situat în
Bacău, str. General Ștefan Gușe nr. 4, pentru amenajarea unui cimitir. Terenul este amplasat lângă cimitirul militar. El este delimitat de străzile Stejarului și Timpului care ajunge la penitenciar. Terenul este înscris în inventarul domeniului public al Municipiului Bacău, la o valoare de aproape 5.6 milioane de lei.

Cimitirul public ,,Poiana Tăcerii” va avea aproximativ de șase mii de locuri. Ele vor fi sistematizate pe trei alei principale de acces, secondate de alei secundare către locurile de veci, o capelă, situată în zona centrală, de unde vor porni toate procesiunile funerare. Iar în partea din față vor fi celelalte clădiri, se arată în propunerea înaintată Consiliului Local.

În municipiul Bacău sunt 9 cimitire. Respectiv Central, Sarata, Sarata 2, Cuvioasa Paraschiva, Șerbănești, Gherăiești, CFR, Eroilor și Lazareth. „În prezent, gradul de ocupare al cimitirelor din Bacău este foarte ridicat”, susține primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, în expunerea de motive a proiectului.

„Va fi un cimitir public”

Pentru Ziarul de Bacău, pr. Daniel Alexandru Zamfir, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a dat câteva lămuriri referitoare la cimitirul ,,Poiana Tăcerii”. Unul asemănător, administrat de arhiepiscopie, mai există doar la Roman. Inițiativa se bazează pe noul regulament al cimitirelor, aprobat în 2020 de Sfântul Sinod al Patriarhiei Române.

„Locurile de veci nu vor fi restricționate în funcție de confesiunea religioasă a celor ce vor fi înhumați în acest cimitir. Taxele vor fi mai mici sau egale cu ale celor percepute de primării”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Va fi un cimitir public. Noi ne delimităm de cimitirele private. Există și o hotărâre sinodală în acest sens”, a spus pr. Zamfir. În opinia sa, principala problemă a cimitirelor private ar fi că-și pot schimba proprietarii. „De exemplu, s-ar putea întâmpla să ajungă în posesia unui necreștin sau a cuiva care alte planuri cu terenul”, a explicat oficialul arhiepiscopiei.

Ședința Consiliului Local Bacău este programată miercuri, 30 iunie 2021, potrivit zdbc.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here