Avraham Morgenstern, prietenul fostului primar Radu Mazăre, condamnat la 12 ani de închisoare

Avraham Morgenstern

Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, prietenul fostului primar al Constanței Radu Mazăre, a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la 12 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de evaziune fiscală de 10 milioane de euro.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti. ”Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de nouă ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv trei ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 12 ani închisoare”, arată Tribunalul Bucureşti.

În acelaşi timp, firma prin care au fost derulate operaţiunile comerciale fictive, Shapir Structures SRL, a fost condamnată să execute pedeapsa de 400 de zile amendă. Judecătorii au stabilit cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă la suma de 1.000 lei, ”inculpata urmând să plătească statului suma totală de 400.000 de lei”, se arată în minuta instanţei.

Judecătorii au mai decis să admită acţiunea civilă formulată de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice şi a obligat în solidar inculpaţii la plata sumei de 53.836.994 de lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat şi nerecuperat, la care se adaugă obligaţiile fiscale accesorii, calculate de la data săvârşirii faptelor şi pâna la dată plăţii efective.

În rechizitoriul din februarie 2015, procurorii DNA arătau că, în perioada 2009 – 2014, Avraham Morgenstern, în calitate de administrator al Shapir Structures, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte, încheiate cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat (RAEDPP) Constanţa şi Confort Urban Constanţa, şi nici facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte.

Aceste activităţi au fost realizate, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro, se mai arată în documentul DNA. La data trimiterii în judecată, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Avraham Morgenstern şi SC Shapir Structures SRL, în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane de lei şi patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate.

Avraham Morgenstern a fost  reţinut, pe 18 noiembrie 2014, de procurorii DNA, pentru evaziune fiscală, într-un dosar disjuns din dosarul de corupţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre, privind construirea de locuinţe sociale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here