ANI: Opt aleși locali și funcționari publici au fost găsiți în incompatibilitate și conflict de interese

conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă şi existenţa unei diferenţe nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate în cazul a opt foşti şi actuali aleşi locali şi funcţionari publici.

Primarul comunei Voila din judeţul Braşov, Gheorghe Marian Osalciuc, este acuzat de incompatibilitate după ce în perioada 6 mai – 26 iunie 2016 a participat în calitate de candidat la alegerile locale pentru mandatul 2016 – 2020, fără ca raporturile de serviciu aferente funcţiei publice de inspector în cadrul Primăriei comunei Voila să fie suspendate.

De asemenea, primarul comunei Corni din judeţul Botoşani, Dorel Dorneanu, a fost declarat incompatibil ca urmare a faptului că în perioada 20 iunie 2012 – 29 septembrie 2013 a deţinut şi exercitat simultan funcţia de primar şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii gimnaziale „O. Băncilă” din Corni.

Inspectorii ANI au stabilit şi că Neculae Mărăscu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tarcău – judeţul Neamţ, s-a aflat în stare de incompatibilitate, pentru că în perioada 18 septembrie 2012 – 6 iunie 2016 a deţinut simultan funcţia de consilier local şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii comerciale Tarcău Multiserv SRL, societate înfiinţată şi aflată sub autoritatea Consiliului Local al comunei Tarcău.

Şi Nae Badea, consilier local în Consiliul Local al comunei Poeni – judeţul Teleorman, este acuzat că s-ar fi aflat în incompatibilitate, având în vedere că în perioada 22 iunie 2016 – 8 iunie 2017 a exercitat simultan funcţia de consilier local şi pe cea de şef serviciu în cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie fără personalitate juridică aflată în subordinea CL Poeni.

În stare de incompatibilitate s-ar fi aflat şi Marian Bîrlă, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Mărgăriteşti – judeţul Buzău. Conform ANI, în mandatul 2012 – 2016, au fost încheiate contracte de prestări servicii între Primăria comunei Mărgăriteşti şi societatea comercială Mary Symon Comex SRL, societate în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat unic şi administrator, iar soţia lui este administrator.

În situaţie de incompatibilitate s-a aflat, potrivit ANI, şi Dumitru Rebedea, funcţionar public în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, pe motiv că acesta, simultan cu exercitarea funcţiei publice în cadrul Consiliului Judeţean Gorj, a desfăşurat şi alte activităţi remunerate, cum ar fi cea de expert tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Gorj.

Inspectorii de integritate o acuză, de asemenea, pe Elena Raluca Pîţu, contabil şef în cadrul Primăriei comunei Şcheia – judeţul Suceava, de dobândirea unei averi nejustificate. ANI a constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 207.364 lei (aproximativ 49.113 euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de aceasta în perioada exercitării funcţiei publice. În cazul Pîţu, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Suceava, în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de către persoana evaluată.

Totodată, ANI a stabilit că directorul executiv adjunct al Centrului judeţean Maramureş din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Ioan Brânzei, s-a aflat în conflict de interese administrativ. În perioada exercitării funcţiei publice de conducere, acesta s-a implicat în procesul de aprobare a cererilor de finanţare depuse de tatăl său şi socrul său. Astfel, la datele de 12 iunie 2011, 27 iunie 2012 şi de 8 octombrie 2012, a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control) al Centrului judeţean Maramureş APIA sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi tatăl său în calitate de fermier, iar la datele de 12 iunie 2011 şi 29 iunie 2012 a aprobat în sistemul electronic de gestionare a cererilor de plată IACS sumele calculate şi stabilite pentru fermierii menţionaţi în Lista de plăţi, printre care şi socrul său în calitate de fermier.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Dumitru Rebedea, Gheorghe Marian Osalciuc şi Nae Badea nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se precizează în comunicatul ANI.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here