Nor cu potenţial toxic deasupra României. Avertismentul specialiştilor

FOTO: Bessi/Pixabay.com
FOTO: Bessi/Pixabay.com

Alertă de poluare în aer! Un nor cu potenţial toxic a început să acopere România după erupţiile vulcanului din insula spaniolă La Palma. Curenţii aduc de la peste 5000 de kilometri depărtare particule care pot pune sănătatea în pericol.

Avertismentul specialiştilor

Autorităţile spun că monitorizează situaţia. Ele sunt pregătite să emită avertizări RO-Alert dacă va fi cazul, potrivit observatornews.ro.
Chiar dacă insula La Palma din Arhipelagul Canarelor se află departe de România, substanţele aruncate de vulcan în atmosferă sunt periculoase. Ele pot circula rapid, pe distanţe mari, purtate de masele de aer.

„O eliberare foarte mare de compuşi chimici în atmosferă, cenuşă vulcanică, dioxid de sulf. Probabil, compuşi de clor, brom. E un fenomen extrem de violent”, explică Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași. Norul mătură bună parte din continent. El trece peste Spania, Franţa, Germania sau Italia. A intrat prin vestul ţării, pe la Timişoara, iar va pune stăpânire pe toată România.

Ministerul Mediului este în alertă

Ministerul Mediului este în alertă şi monitorizează permanent aerul. Până acum nu s-ar fi depăşit pragul critic al poluanților atmosferici.

„În cazul în care ar interveni o creştere subită datorată intrării acestui nor, am alerta populaţia prin RO-ALERT”, a declarat Ovidiu Drăgănescu, prefectul de Timiş. Specialiştii cred însă că ar fi bine să fie luate măsuri în aceste două zile.

„Mască, poate ochelari, o şepcuţă pe cap. Ne deplasăm doar atunci când este nevoie”, a declarat Mihai Lungu, decanul Facultăţii de Fizică, UVT.

Fructele sau legumele trebuie spălate

Vulcanul din La Palma, Spania erupe deja de mai bine de o săptămâna. Iar în fiecare zi aproximativ 10.000 de tone de dioxid de sulf au ajuns în atmosferă. Vorbim în total de 80.000 de tone de dioxid de sulf. Ele sunt împinse acum peste Europa de curenţii de aer.
„Aceşti compuşi chimici din atmosferă produc compuşi chimci secundari, nocivi.Acid clorhidric, acid sulfuric”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC din Iași.
Compuşi care, dacă sunt într-o cantitate mare, pot diminua stratul de ozon. Şi chiar să modifice proprietăţile fizice şi chimice ale atmosferei, spun specialiştii. O supraîncărcare a unui aer deja sufocat de poluarea existentă.
„În atmosferă dioxidul de sulf poate să determine acidifierea precipitaţiilor. Cu efecte posibile asupra vegetaţiei şi solului”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.
O atenţie sporită trebuie să avem şi cu fructele sau legumele pe care le consumăm zilele acestea. Trebuie neapărat spălate temeinic.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here