Alegeri în Republica Moldova. Contre dure Maia Sandu – Igor Dodon. Implicarea lui Traian Băsescu

Peste 3,2 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru cel de-al doilea tur al scrutinului prezidențial din Republica Moldova, în care se va decide dacă Chișinăul se va îndrepta spre Vest sau va privi către Moscova.

Cetățenii din Republica Moldova trebuie să aleagă între Igor Dodon, candidatul prorus al Partidului Socialiștilor (PSRM), și Maia Sandu, candidata proeuropeană a PAS.

Igor Dodon a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor, desfășurat pe 30 octombrie, cu 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), însă sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător.

Maia Sandu s-a plasat pe poziția a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi). Prezența la urne a fost de 50,95%. Este pentru prima dată după anul 2000 când cetățenii din Republica Moldova își aleg prin vot direct președintele, acesta fiind până acum votat de Parlamentul de la Chișinău.

Ultima zi de campanie electorală a fost marcată de contre dure între Igor Dodon și Maia Sandu, pe fondul declarațiilor făcute de fostul președinte român Traian Băsescu, fost primar general al Bucureștiului.

Într-o conferință de presă susținută vineri la Chișinău, Igor Dodon a spus că o victorie a Maiei Sandu ar fi „un pericol real”, pentru că ea „pledează deschis pentru unirea” cu România. „Băsescu a declarat recent că Maia Sandu a promis în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii că unica soluție este unirea cu România. Maia Sandu, care este cetățeancă a altui stat, pledează deschis pentru unirea cu statul vecin”, a spus Dodon la sediul PSRM din Chișinău.

„Ei au un plan foarte clar — unirea din 2018. Noi nu trebuie să le permitem acest lucru”, a adăugat candidatul socialist prorus, care a făcut apel la o mobilizare în special a electoratului partidelor de stânga pentru scrutinul de duminică.

Imediat a venit și replica Maiei Sandu, care a dezmințit, informațiile potrivit cărora ar fi avut o întrevedere cu adjunctul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în cadrul căreia ar fi discutat pe tema unirii dintre Republica Moldova și România. Candidatul pro-european a declarat că informațiile apărute în presa din România și Republica Moldova au fost generate de o greșeală făcută de fostul președinte al României, Traian Băsescu, care, ulterior, a revenit asupra lor.

„Un fals se referă la o presupusă întâlnire între mine și Victoria Nuland despre unirea cu România. Vă spun cu toată responsabilitatea că nu m-am întâlnit niciodată cu Victoria Nuland și, cu o oră înainte de conferința de presă a domnului Dodon, președintele Băsescu a lansat în spațiul public un film în care dezminte această informație, corectează această informație”, a spus Maia Sandu.

Pe de altă parte, ea a refuzat să comenteze intenția fostului președinte al României de a se implica în viața politică din Moldova. Maia Sandu a declarat că Traian Băsescu a avut „un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova” și va fi apreciat dacă va continua „să fie un avocat al Republicii Moldova”.

„Nu pot să comentez despre planurile domnului Băsescu în viața politică din Republica Moldova. Este cetățean și îl felicităm pentru acest lucru. Cred că a meritat (…) Domnul Băsescu a avut un rol în promovarea parcursului european al Republicii Moldova și o să ne bucure, o să apreciem dacă va continua să fie un avocat al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană”, a mai spus ea.

Întrebată dacă i-ar plăcea să facă parte dintr-o echipă politică în care este și Traian Băsescu, candidata PAS a spus: „Nu m-am gândit la acest lucru. Noi avem echipă aici. Toți cei care vor să contribuie la îmbunătățirea situației în Republica Moldova sunt bineveniți”.

Secții de votare în România pentru cetățenii din Republica Moldova

Victoria Maiei Sandu depinde foarte mult de mobilizarea la vot a cetățenilor moldoveni din diaspora, printre care și cei din România.

Cetățenii din Republica Moldova își vor putea exprima opțiunea de vot pentru noul președinte al țării și la cele 11 secții de votare care vor fi deschise în România pentru turul doi al alegerilor prezidențiale de peste Prut.

Dintre cele 11 secții de votare, două sunt în București – una la sediul misiunii diplomatice a Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O a treia secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. Moldovenii aflați în România vor mai putea vota la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova. În fiecare dintre aceste orașe va fi deschisă câte o secție de votare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.