20 de primării primesc bani elveţieni pentru transformarea localităţilor în oraşe verzi

oraşe verzi20 de primării vor beneficia de asistență și expertiză elvețiană în procesul de a deveni orașe verzi, prin gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES).

Este vorba de un proiect în valoare de 278.000 de franci elvețieni, potrivit datelor Terra Mileniul III, organizația care implementează acest program.

Perioada de implementare a proiectului intitulat Orașe Verzi — Regiuni Verzi este aprilie 2015 – aprilie 2017 și se va derula în parteneriat cu organizația neguvernamentală R20 – Regiuni pentru Acțiuni Climatice din Elveția și Asociația Municipiilor din România. Municipalitățile participante în cadrul proiectului vor fi ajutate, astfel, să dezvolte și să implementeze măsuri realiste de reducere a emisiilor de GES.

„În prima fază, un grup de 20 de municipalități va beneficia de know-how-ul experților români și elvețieni prin intermediul unei varietăți de seminarii, sesiuni de training, activități practice, o vizită de studiu în Elveția și o conferință internațională. Apoi acestea vor acționa ca multiplicatori de informație pentru comunitățile din jurul lor. Astfel, orașele care vor fi selecționate în cadrul proiectului vor deveni nucleul unor regiuni verzi. Materialele rezultate în urma acestor activități vor fi diseminate celor 109 membri ai Asociației Municipiilor din România, 103 municipii și șase sectoare ale municipiului București. Pe lângă informațiile acumulate, un grup de cinci municipalități va primi asistență în elaborarea de inventare de emisii de gaze cu efect de seră și a unor planuri de acțiune pentru trecerea la o economie verde”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Terra Mileniul III.

Obiectivele asumate ale proiectului vizează, printre altele: creșterea nivelului de informații al autorităților locale române în legătură cu economia verde și al expertizei privind dezvoltarea urbană cu emisii scăzute; creșterea capacității autorităților locale de a elabora și implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei; îmbunătățirea nivelului de cooperare dintre municipii și regiuni verzi din România și Elveția.

Proiectul Orașe Verzi — Regiuni Verzi (Green Cities — Green Regions) este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Din valoarea totală a proiectului, de 277.565 franci elvețieni, 28.116 de franci elvețieni reprezintă contribuția proprie a partenerilor.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here