12 foşti şi actuali aleşi locali au fost găsiţi de ANI în incompatibilitate sau conflict de interese

medici în incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate a anunțat marți că a constatat în cazul a 12 actuali și foști aleși locali, printre care cinci primari și trei viceprimari, starea de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă sau indicii privind existența conflictului de interese de natură penală.

În cazul lui Iosif Kis, primar al comunei Zagon din județul Covasna, inspectorii de integritate au constatat existența conflictului de interese administrativ.

„În exercitarea mandatului de primar, având un interes personal de natură patrimonială, a emis acte administrative (expuneri de motive asupra proiectelor de hotărâre privind concesionarea unor trupuri de pășune, aflate în domeniul privat al comunei, ce stau la baza hotărârilor Consiliului local, în temeiul cărora a fost încheiat un contract de concesiune între comuna Zagon și Asociația Gospodarilor din Zagon) și a încheiat acte juridice (contracte încheiate între Primăria comunei și Asociația Gospodarilor din Zagon, asociație în cadrul căreia deține calitatea de membru)”, se precizează într-un comunicat al ANI.

Conform aceleiași surse, Marian Toader, primar al comunei Zăbrani din județul Arad, s-a aflat în conflict de interese penal, întrucât a promovat un proiect de hotărâre prin care a propus aprobarea unificării unei suprafețe de teren aparținând proprietății private a comunei și o proprietate privată a unei firme la care deține calitatea de asociat unic.

Petru Fara, primar al comunei Târnova din județul Caraș-Severin, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2012 – 31 octombrie 2013, întrucât, concomitent cu deținerea funcției de primar, a desfășurat o activitate remunerată de agent de asigurări.

De conflict de interese administrativ mai sunt suspectați Ilie Dinu — fost primar al orașului Titu din județul Dâmbovița și Ion Birin — fost primar al comunei Vâlcele din județul Olt, dar și trei foști viceprimari: Constantin Ștefan din comuna ieșeană Ion Neculce, Constantin Romeo Trofin din comuna nemțeană Români și Ionel Dandu din comuna timișeană Darova.

Ioan Florea și Florin Dumitru, consilieri locali în comuna Sâmbăta de Sus, județul Brașov, respectiv comuna Mogoșani, județul Dâmbovița, au fost găsiți în incompatibilitate. De asemenea, Radu Piticion, fost consilier local al orașului Dragomirești, județul Maramureș, dar și Aurel Stângaciu, consilier local în comuna Banca, județul Vaslui, sunt suspectați de conflict de interese administrativ.

„Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Kis Iosif, Dumitru Florin și Stângaciu Aurel nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se precizează în comunicatul ANI.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here