În urma unui control dispus de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, au fost descoperite nereguli grave într-un centru de îngrijire din județul Bacău.
În azilul administrat de Asociația Salvați Bătrânii Săucești 48 de persoane vârstnice erau hrănite cu alimente expirate de luni de zile, informează ANPC.
Comisarii ANPC au descoperit că produsele alimentare, care nu mai erau sigure pentru consum, erau folosite pentru a prepara mesele beneficiarilor, punându-le în pericol sănătatea.
Echipele de comisari au constatat faptul că gestionarea stocurilor de produse alimentare nu respecta normele igienico-sanitare și de siguranță alimentară. Printre produsele găsite expirate se numărau alimente perisabile, precum carne, produse lactate și conserve.
Piedone, președintele ANPC: „Suntem cu ochii pe voi!”
„Suspiciunea comisarilor este că aceste produse erau achiziționate expirate de la cei care ar fi trebuit să le distrugă sau chiar la limita expirării de la reprezentanți ai unor supermarketuri care ar fi avut obligația predării acestor produse pentru distrugere. Este inacceptabil și de netolerat ca persoane aflate în grija noastră să fie puse în pericol din cauza nerespectării normelor elementare de siguranță alimentară. Această otrăvire lentă a bătrânilor cu produse expirate de până la un an de zile ținute in condiții neconforme în cantitate de peste 500 kg. Suntem cu ochii pe voi! Atenție, nici nu știți când și unde vom apărea nu este doar un control de o zi sau două pe acest subiect veți fi în permanență monitorizați și controlați pana veți înțelege că nu este de joacă cu sănătatea oamenilor, voi gândindu-vă la profit cu ori ce preț, încălcând flagrant drepturile consumatorului”, a declarat președintele ANPC Cristian Popescu Piedone.
ANPC a aplicat sancțiuni și a dispus oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor neconforme, iar centrul a fost înștiințat cu privire la necesitatea implementării unor măsuri urgente de igienizare și reînnoire a stocurilor de alimente.
ANPC va continua monitorizarea acestui caz și va verifica în mod periodic condițiile din unitățile de îngrijire a vârstnicilor, pentru a preveni astfel de situații dramatice.
Nereguli grave și la un azil din Timiș
Un alt control făcut de ANPC în Timiș, la Centrul de îngrijire persoane vârstnice Visul bunicilor SRL, din comuna Șag, a scos la iveală multiple nereguli care pun în pericol sănătatea și siguranța celor 60 de beneficiari aflați în îngrijire.
În cadrul controlului, au fost identificate următoarele abateri grave:
• Blocul alimentar era neigienizat corespunzător, vesela folosită era ciobită, din plastic nealimentar, iar detergentul de vase nu conținea dezinfectant.
• Camerele în care sunt cazați beneficiarii prezentau infiltrații de apă în pereți, mucegai și saltele murdare și pătrate.
• Băile aveau pereți și tavane cu infiltrații, obiecte sanitare ruginite și neigienizate.
• Majoritatea încăperilor erau în renovare, deși erau locuite, iar porțiuni de pereți nu erau tencuite și întrerupătoarele nu erau fixate în tencuială.
În urma constatării acestor deficiențe, comisarii au aplicat măsuri ferme pentru a proteja sănătatea și bunăstarea celor vârstnici, inclusiv următoarele sancțiuni:
• Două amenzi contravenționale, în valoare totală de 22.500 lei;
• Un avertisment;
• Măsura de oprire temporară a prestării serviciilor;
• Propunerea de închidere a centrului pentru o perioadă de 0-6 luni, până la remedierea deficiențelor grave.

De asemenea, la Fundația Inima Albastră din localitatea Brădet, județul Bihor, în cadrul controlului, au fost identificate produse cu termenul de valabilitate expirat. Astfel, în cabinetul medical al fundației au fost găsite suplimente alimentare, medicamente și cremă de gălbenele a căror dată limită de consum a fost depășită, respectiv 06.2024, 12.2024, 04.2024 și 01.2025 care erau destinate persoanelor vârstnice cazate în centru.
Întreaga cantitate de produse, în valoare de aproximativ 875 de lei, a fost retrasă imediat din circuitul de utilizare, iar operatorul economic responsabil a fost obligat să predea aceste produse unei firme specializate, conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, acesta va prezenta dovada predării către firma respectivă, pentru a asigura respectarea normelor de siguranță și protecție a consumatorilor.
“Protejarea persoanelor vulnerabile, în special a celor vârstnice, rămâne o prioritate absolută atât a ANPC cât și a mea personal”, a declarat președintele Cristian Popescu Piedone.
Cetățeanul TV