Votul românilor, viciat și prin sondaje măsluite contra cost din pix

Votul românilor, viciat și prin sondaje măsluite
Foto: Gorjeanul

Sondajele o dau în bară de mai bine de un deceniu încoace iar românii îngurgitează în fiecare campanie scoruri neconfirmate de votul propriu-zis. Votul românilor, viciat și prin sondaje măsluite.

Tehnic vorbind, rezultatele cercetărilor nu ar trebui să difere major. O fac totuși și asta pentru că răspunsurile pot fi influențate de modul în care sunt puse întrebările iar rezultatele pot fi interpretate în funcție de repere diferite.

Cine plătește comandă muzica. Votul românilor, viciat și prin sondaje măsluite

În funcție de sondajul consultat, românii află că PSD ori s-a prăbușit spre 20% ori stă confortabil la peste 30, că PNL scuipă semințe în capul social-democraților sau dimpotrivă gâfâie să nu fie întrecut de USR, că USR se ”plimbă” pe o plajă cuprinsă între 12 și 20 de procente etc – tablou care prezintă în mod evident o aberație sociologică.

Mai nou, în caruselul manipulării prin sondaje a fost vârâtă și Academia Română – una dintre puținele instituții care își vedea de treaba ei în acest prezent politico-social haotic.
Asta după ce un sondaj realizat de INSCOP Research a fost lansat pe piață pe post de ”Barometrul de opinie publică al Academiei Române”.

Alertată, conducerea Academiei s-a grăbit să se extragă din acest demers ”cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală”.

Sondajul trebuia prezentat doar în numele Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I. C. Brătianu” (care l-a realizat), fără a fi legat în vreun fel de Academia Română – asta conform președintelui acestui for, Ioan Aurel Pop.

Replierea imediată a conducerii Academiei este o dovadă în plus că sondajele sunt folosite ca arme de manipulare a opiniei electoratului înainte de orice alegeri. De neînțeles este cum de povestea se tot repetă la fiecare scrutin din anii 2000 încoace, dar niciun făcător de sondaje nu este luat la întrebări.

Politicienii tac chitic și se folosesc de această armă în fiecare campanie electorală iar societatea civilă are, ca în toate cazurile, memoria scurtă, deși este evident că votul este viciat într-o anumită măsură și de sondaje.

De treizeci de ani, noi românii stăm tot timpul cu democrația în gură dar în schimb suntem incapabilli să o aplicăm concret. În caz contrar, fabricanții de sondaje la comandă nu ar fi supraviețuit celui de-al doilea scrutin măsluit de ei avant la lettre.

A venit poate vremea să ne întrebăm cine plătește pentru această manipularea grosolană prin sondaje și să nu ne lăsăm până nu primim răspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

*