Social-democrații au ales: Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Cotroceni

Dăncilă mege la Bruxelles
Foto: Wall-Street.ro

După un minicirc cu sondaje și reproșuri reciproce, Biroul Executiv a decis ca partidul să fie reprezentat de șefa sa în cursa pentru la Președinție. Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Cotroceni.

Zarva internă care a precedat desemnarea prezidențiabilului PSD a fost la fel de inutilă ca și ”puciurile” anti-Dragnea. Pesediștii au demonstrat o dată în plus că nu mișcă-n front în fața șefului lor de partid, indiferent cine ar fi ăla. Sau aia.

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la Cotroceni. CEx-ul confirmă că este doar un preș la picioarele liderului

Revolta internă s-a fâsâit ca de obicei în ședința BEx, unde doar doi membri – Dumitru Buzatu și Paul Stănescu – și-au permis să voteze împotriva nominalizării șefei Dăncilă.
Până la votul propriu-zis, au existat câteva voci care au reclamat că partidul are comanda ”în altă parte” sau că desemnarea lui Dăncilă fără căderea la pace cu ALDE se va solda cu ruperea coaliției guvernamentale, deci PSD riscă trimiterea în Opoziție.

Dăncilă a respins ambele acuzații: le-a cerut celor care suspecteaza că răspunde la comenzi venite din alte parte să aducă dovezi în acest sens și le-a comunicat sec colegilor că ALDE ”nu va ieși de la guvernare”. În plus, conform unor surse, Dăncilă i-a somat pe pesediști să discute în CEx sau ”să nu discute deloc”, în caz contrar fiind pasibili de excludere: ”Dacă mai atacă cineva partidul sau un coleg în public, pleacă!”

În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, aceasta și-a evaluat pentru ultima dată șansele și rezultatul a determinat-o să se retragă singură din cursa internă pentru candidatură. Asta și cu gândul unei susțineri a PSD pentru câștigarea unui nou mandat la Primăria Capitalei și cu speranța ascunsă că Dăncilă își va rupe gâtul de lider al PSD în cursa prezidențială prin ratarea intrării în turul doi. Cert este că Firea a renunțat și ea iar ca urmare votul pentru desemnarea prezidențiabilului PSD i-a vizat doar pe Viorica Dăncilă și pe Liviu Pleșoianu – acesta din urmă fiind votat doar de Dumitru Buzatu.

Prezent la ședința CEx, Marius Pieleanu (”sociologul de casă” al PSD), le-a prezentat pesediștilor cifrele ultimului său sondaj. Unul conform căruia mai toate partidele, inclusiv PSD, au cu circa trei procente mai mult față de scorurile de la europarlamentarele din 26 mai, excepție făcând Pro România lui Ponta. Care în sondajul lui Pieleanu a scăzut cu trei procente și are acum un scor egal cu marja de eroare: 3%. O cifră care în mod evident nu e de natură a tenta vreun pesedist să o renunțe la Dăncilă în favoarea lui Ponta, mai ales când PSD-ul a intrat pe un trend ascendent, după cum dau de înțeles cifrele prezentate astăzi în BEx de Pieleanu.

Tot pe surse, acesta i-a asigurat pe pesediști că Viorica Dăncilă va intra în turul doi al prezidențialelor ”dacă fiecare va trage pentru candidatul PSD”.
Odată desemnată candidat al PSD pentru prezidențialele din toamnă, Viorica Dăncilă urmeză să fie validată în această calitate și de Congresul din 3 august – un congres a cărui valoare reală nu depășește nivelul unei reuniuni formale de partid.

ALDE a luat foc după desemnarea lui Dăncilă

Varujan Vosganian acuză încălcarea, de către Dăncilă, a procedurii desemnării prezidențiabilului și anunță că ALDE îl va desemna ”mai mult ca sigur” ca prezidențiabil al său pe Tăriceanu.

”Am sentimentul că PSD nu vrea să fie un actor important în această campanie prezidențială și să aibă alte priorități decât câștigarea fotoliului prezidențiale. Mă mir că doamna Dăncilă vorbește de responsabilitatea în condițiile în care PSD și-a încălcat procedurile desemnării candidatului prezidențiale. Niciun sondaj nu consideră că doamna Dăncilă are prima șansă. Mâine (miercuri – n.r), în ședința ALDE, este aproape sigur că îl vom desemna pe domnul Tăriceanu candidat la prezidențiale. Tăriceanu e singurul care poate coagula voturi din mai multe partide și care are șanse reale în turul doi să îl învingă pe domnul Iohannis”, a susținut Varujan Vosganian într-o intervenție la Antena 3.

Pro România îi spune și ea ”pa” prezidențiabilei Dăncilă

”Ideea că PSD sau ALDE ține un Congres, stabilește că de la ei cel mai bun este Viorica Dăncilă sau Călin Popescu Tăriceanu și noi să susținem așa ceva, uitați-o. Ceea ce a lansat Victor Ponta pe piață a fost să găsim pe cineva care chiar să se ducă la Cotroceni. Hai să găsim pe cineva. Nu stabiliți voi pe cine și noi îl susținem. Nu merge așa”, a comentat Mihai Tudose pe temă pentru site-ul psnews.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

*