Vinerea neagră pentru mafia asigurărilor. Euroins, începutul sfârșitului?

Euroins

Amendată încă din ianuarie de Autoritatea de Supraveghere Financiare (ASF) pentru mai multe matrapazlâcuri, dar tratată cu indulgență de șefii asigurărilor, compania Euroins riscă să devină istorie.

Vineri, 16 octombrie, ar putea fi „vinerea neagră” pentru asiguratorul care a înregistrat numai anul trecut aproape 10.000 de reclamații din partea clienților lăsați cu buza umflată.

Judecătorii Tribunalului Ilfov trebuie să pronunțe o decizie în dosarul în care nu mai puțin de 14 service-uri auto și furnizori de piese au cerut falimentul companiei Euroins, controlată de acționari bulgari, pentru datorii de milioane de euro. Asta în condițiile în care compania are circa 2 milioane de clienți și încheie anual polițe RCA  în valoare de peste 35 milioane de euro!

CITEȘTE ȘI Primarul care s-a filmat umilindu-și fata, a rămas fără mandat

„Tsunami” pe piața asigurărilor

O  eventuală decizie de admitere a cererii creditorilor va stârni un adevărat „tsunami” pe piața asiguratorilor, zgâlțâită recent și de scandalul Carpatica.

Ziarul Național a dezvăluit că vicepreședintele ASF Cristian Roșu este unul dintre cei responsabili de dezastrul din piața de asigurări, care ar fi încercat să acopere dezastrul de la Euroins.

Roșu ar fi adoptat tactica struțului: și-a băgat capul în pământ, respectând astfel „Omerta” impusă de „mafia asigurărilor”. La acoperirea acestor încălcări repetate ale legii au fost complici și alți membri dn Consiliul ASF, aflați încă în funcție.

ASF a schimbat macazul

A fost nevoie să fie numit un nou președinte la ASF, care să vadă „jocurile” făcute de Cristian Roșu  și Doina Dascălu în favoarea bulgarilor de la Euroins și să aplice sancțiuni eficiente, în ciuda unor intervenții politice, cu presiuni din partea Ambasadei Bulgariei și cu piedici puse chiar de oameni din ASF.

Un alt pion important în afacerea Euroins este Florin Golovetic, director în cadrul ASF, notează jurnaliștii de la Național.  

Golovatic ar fi fost direct implicat în operațiunile Euroins, fiind prieten cu directorul general Mihnea Tobescu. Cei doi au petrecut împreună mai multe concedii în Bulgaria. Potrivit surselor, iubita lui Golovetic, fostă secretară la unica, lucrează de câțiva ani la Euroins.

Florin Golovatic nu ar fi străin nici de „traseul banilor” Euroins România către firma mamă din Bulgaria, mai scrie Național.

Euroins, cronica unui faliment anunțat

În tot acest timp „lațul” se strânge în jurul conducerii Euroins, societate cu o conducere „decapitată”, cu o imagine publică făcută țăndări și cu niște dosare gata finalizate la DNA.

La ultimul termen al procesului de faliment, de la Tribunalul Ilfov, Euroins nu a fost reprezentată de nimeni, fapt ce arată degringolada care a cuprins compania de asigurări.

De două termene încoace instanța tot amână pronunțarea sentinței, semnal clar că treaba e „groasă”.

Specialiștii din domeniul juridic susțin că dacă acest proces nu era unul cu adevărat serios, atunci instanța ar fi respins deja cererea celor 14 operatori economici. Iar amânarea arată că judecătorii tratează cu maximă atenție și seriozitate acest proces.

Amendă de peste 2 milioane lei

Amenda de nu mai puțin de 2,1 milioane lei, alături de retragerea aprobărilor directorului general Mihnea Tobescu și a directorului executiv al Euroins a pus pe jar acționarii bulgari, care amenință cu procese chiar conducerea ASF.

Amenda a fost aplicată pentru o serie de deficiențe, în special cu privire la calculul rezervelor tehnice la data de 31 martie 2020, precum și întregistrarea eronată a unor operațiuni de recunoaștere a comisioanelor din reasigurare.

Alte nereguli au vizat modul de calcul al rezervelor tehnice constituite, în conformitate cu cerințele legislației Solvabilitate II (Legea nr. 237/2015), precum și modul de determinare și de raportare a elementelor de fonduri proprii de bază ce acoperă cerința de capital de solvabilitate și cerința minimă de capital. Toate aceste tipuri de deficiențe descoperite acum de ASF existau, ce-i drept, consemnate și în Procesul Verbal de Control cu nr. 37/10.01.2020, redactat chiar de echipa de control a ASF.

„Consiliul ASF a decis sancţionarea societăţii Euroins cu amendă în cuantum de 500.000 de lei. În urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de încălcări ale Legii 132/2017 în ceea ce priveşte procedurile de soluţionare a dosarelor de daună RCA. Au fost constatate, de asemenea, deficienţe cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societăţii, precum şi nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice şi a calităţii datelor. Consiliul ASF a impus o serie de măsuri de natură operaţională menite să conducă la remedierea, într-un termen de maximum şase luni, a aspectelor constatate”, arăta ASF.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.