luni, octombrie 14, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăVila fostului prinț Nicolae, o bijuterie a sectorului 5

Vila fostului prinț Nicolae, o bijuterie a sectorului 5

-

Vila Prințului Nicolae sau Casa Steinbach, un superb edificiu, este situată lângă intrarea principală a Palatului Cotroceni.

Vila a fost cumparată de prințul Nicolae, fratele fostului rege Carol al II-lea, în 1925.

Arhitectul acestei bijuterii este Alfred Popper. Pornind de la vila frumoasă, cu sprijinul Centrului Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, aflăm și frânturi din “povestea” prințului Nicolae.

Al doilea fiu al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria

Principele Nicolae al României, născut pe 3 august1903, la Sinaia și decedat pe 9 iulie1978, la Madrid și înmormântat la Lausanne, Elveția, a fost cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, și fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi al Regelui Mihai I al României.

Botezat de Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei

Principele Nicolae, Nicky cum îl alinta familia, s-a născut la Sinaia, în Castelul Pelișor, era al patrulea copil al cuplului princiar Ferdinand și Maria. La nașterea sa, fratele mai mare, Carol, avea 10 ani, iar surorile sale – Elisabeta și Mărioara  –  9, respectiv 3 ani. A mai avut o soră – Ileana, născută în 1909, și un frate – Mircea, născut în 1913 și mort prematur, în 1916.

Prințul Nicolae a fost botezat de țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

Un „drăcușor” iubit de regele Carol I

În „Povestea vieții mele”, Regina Maria l-a prezentat în cele mai frumoase culori pe Nicolae. Era „un băiețel frumos, cu nasul cam lung… ochii erau de un albastru intens, cu o privire impunătoare, uneori aproape fioroasă.” Un copil „independent, capricios, ciudat, chiar imprevizibil”, dar „seducător, direct, cu o fire deschisă”. Regina mai nota: „Unchiul însuși, Carol I, nu rezista acestei mici ființe impulsive, ale cărei ștrengării și veselii spontane îl amuzau și îl destindeau. El nu mai putea să se separe de Nicky și un surâs deosebit era rezervat mereu acestui drăcușor, care cucerise inimă austeră a regelui.”

Student la Eton

Nicolae își petrece copilăria la Castelul Pelișor – reședința familiei princiare. Partenerii de joacă ai micuțului erau în special frații săi mai mari, preferata lui fiind sora sa Mărioara.

Încă dinaintea Primului Război Mondial, Nicky a fost trimis la vestitul Colegiu britanic Eton, în pofida pasiunii sale declarate pentru medicină, la care s-a opus bătrânul rege Carol I. Pe atunci, un fiu sau un nepot regal nu putea fi decât militar. În timpul colegiului, prințul și-a uitat slăbiciunea pentru medicină și, aidoma viitorului său nepot, Mihai I, a devenit un pasionat al aviației și al sportului în general. De-a lungul anilor, lăsând să vorbească latura germană a sângelui său, și-a dovedit și abilitățile tehnice, asamblând singur câteva automobile artizanale, cu care a participat la mai multe raliuri și concursuri internaționale.

„Testamentul” de onoare și credință al Regelui Ferdinand

Adolescența liniștită a prințului se sfârșește în vara anul 1916 când România intră în Primul Război Mondial. În însemnările sale târzii, rămase inedite vreme de câteva decenii, Nicolae își amintește cum Regele Ferdinand l-a chemat la el în cabinet înaintea Consiliului de Coroană din 14 august 1916 și i-a spus: „Dinastiile sunt ținute să respecte, în schimbul privilegiilor, un contract nescris, dar solemn și strict, încheiat de la sine cu popoarele peste care domnesc. Neglijența sau, și mai rău, refuzul Principilor sau al Regilor de a sluji corect un popor înseamnă un abuz de încredere și o călcare de contract. Înseamnă o înșelăciune ce trebuie aspru sancționată de partea lezatǎ în acest legământ de Drept Natural. Noi trebuie să ne ignorăm ereditatea, să uităm aliații de sânge în acest ceas de cumpănă al istoriei, pentru a ne îndeplini până la capăt obligațiile cuprinse în contractul încheiat pe cuvânt de onoare cu poporul român.”. A doua zi, țara intră în război împotriva Puterilor Centrale pentru a înfăptui România Mare.

Căsătorie morganatică și viață liberă

Nicolae s-a căsătorit cu Ioana Doletti, fosta noră a politicianului liberal N.N. Săveanu, în secret pe 28 octombrie 1931, în comuna Tohani din jud. Prahova, încălcând statutul Casei Regale, care permitea mariajele doar cu membri ai caselor regale europene. La cere­rea lui Carol al II-lea, mariajul a fost declarat nul de Tribunalul Ilfov în decembrie același an. Principele Nicolae nu a recunoscut însă decizia. În consecință, Carol al II-lea l-a scos pe Nicolae din Casa Regală. Nicolae și-a continuat viața pînă la capăt, sub numele de Nicolae Brana.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

VIDEO Cristian P. Piedone deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu

0
Cristian Popescu-Piedone și-a depus luni, 14 octombrie, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Primarul Sectorului 5 deschide lista PSD la Senat în județul Giurgiu. „Venim în fața dumneavoastră o echipă de profesioniști. Îl am alături de mine pe domnul Cristian Popescu-Piedone, un...