Raed Arafat a anunţat adoptarea a patru Ordine ale comandantului acţiunii. Noile acte prevăd că medicii nu pot refuza tratamentul unui pacient pe motiv că acesta nu a fost testat pentru Covid-19. Dar şi că personalul sanitar nu poate refuza detaşarea la alte spitale.
Potrivit lui Raed Arafat, duminică , la ora 20.00, au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane, internați pe secție 770 de persoane, la ATI 52 persoane.
„Există 20.074 de locuri de carantinare. Persoane izolate 170.000”. a declarat Raed Arafat.
Medicii nu vor putea refuza internarea unui pacient
Arafat anunţă trecerea serviciilor de ambulanţă în subordinea şefilor Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Dar şi amenajarea unui al doilea militar militar în curtea spitalului CFR din Constanţa. Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că personalul medical poate fi detașat către alte unități medicale, în funcție de nevoi. Aceștia nu au dreptul de a refuza detașarea/delegarea.
Raed Arafat a anunţat, duminică seară, că a fost emis un ordin care stabileşte reguli pentru internarea pacienţilor care se prezintă la UPU şi la spital. Conform acestuia, orice pacient este considerat suspect de Covid -19. Iar personalul medical are obligaţia de a se proteja în consecinţă.
” Am emis patru ordine. Primul este cel care stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. Pacientul care are altă patologie se va interna în spitalul la care s-a prezentat sau la alt spital. Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.”, a declarat Raed Arafat.
„Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor, medicilor că pacienţii nu pot fi refuzaţi pe motiv că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi Covid”, spune Arafat.
Cadrele medicale nu pot refuza detaşarea sau delegarea pe perioada starii de urgenţă
Al doilea ordin stabileşte modul de detaşate a personalului medical în starea de urgenţă. Astfel medicii, asistentele şi personalul auxiliar şi chimiştii, biologii, farmaciştii, terapeuţii pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi publice care au deficit major de personal. Ei nu pot refuza detaşarea sau delegarea pe perioada starii de urgenţă. Iar dacă mutarea se face în alte localităţi autorităţile au obligaţia de a le asigura cazarea şi hrana.
„Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical de specialitate, mediu sau auxiliar pot fi detașați sau delegați la alte unități cu deficit de personal. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență. Ordinul era obligatoriu pentru pregătirea în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor „, a declarat Raed Arafat.
Detaşarea în interiorul judeţului se face prin ordin al prefectului, la propunerea DSP. Iar detaşarea în alt judeţ se face prin dispoziţia unui secretar de stat din MS sau prin ordin al comandantului acţiunii.
Ce prevede al treilea ordin
Al treilea ordin pune în aplicare prevederile Decretului prezidenţial privind coordonarea serviciilor de ambulanţă de către ISU pe perioada stării de urgenţă. Ordinul clarifică modul în care se va face acest lucru.
„Al treilea ordin este punerea în aplicare a decretului de instituire a stării de urgență privind coordonarea operațională a serviciilor de ambulanță. Se clarifică modul în care inspectoratele vor fi coordonatoare a serviciilor de ambulanță ‘, a declarat Arafat
„Inspectorul general al ISU poate emite ordine obligatorii şi pentru serviciile de ambulanţă” a anunţat Arafat.
Astfel, şefii ISU vor putea înlocui resursele SMURD cu autospeciale din SAJ, după consultarea managerului serviciului de ambulanţă. Sau poate dispune completarea echipajelor de la ambulanţă cu paramedici SMURD.
Spital pentru tratarea coronavirus la Constanţa
Ultimul ordin vizează realizarea unui spital de campanie, ca Roll 2, care va fi construit la Constanța – spitalul CPR, care a intrat în coordonarea Ministerului Apărării. Astfel, se prevede că la Constanţa spitalul CFR a intrat sub coordonarea Direcţiei Medicale a MApN. Iar acolo va fi operaţionalizat în cel mai scurt timp un spital militar. Spaţiile de terapie intensivă ale noului spital militar vor fi amenajate în Spitalul CFR Constanţa.
”Începând cu data prezentului ordin personalul de specialitate din zona medicală, angajați ai unităților sanitare publice pot fi delegați la alte unități medicale publice. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea. Dacă deplasarea se face în altă localitate decât cea de domiciliu, autoritățile publice au obligația de a asigura cazarea.
Ministerul Sănătății și CNAS vor emite un ordin comun privid plata cadrelor medicale în cazul detașării/delegării.”, a spus Raed Arafat.
Cetățeanul TV